LUKŠIĆ: Uspješan NIKŠIĆKI PRAJD bio bi potvrda napretka Crne Gore - Volim Podgoricu

LUKŠIĆ: Uspješan NIKŠIĆKI PRAJD bio bi potvrda napretka Crne Gore

Uloga policije je ključna kako bi sve bilo spremno za nesmetanu i bezbjednu šetnju u Nikšiću koju je crnogorski MUP već dva puta zabranio, a uspješan i bezbjedan prajd u tom gradu može biti još jedna pozitivna potvrda ukupnog napretka zemlje, saopšteno je na sastanku potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića sa izvršnim direktorom LGBT Forum Progresa Stevanom Milivojevićem.

On se u svojstvu člana Savjeta Vlade Crne Gore za zaštitu od diskriminacije i izvršnog direktora prve crnogorske LGBT organizacije susreo sa Lukšićem,  a povodom aktuelnog stanja poštovanja i zaštite ljudskih prava i procesa evropskih integracija.

Susret je, kako navodi Milivojević, bio izuzetno konstruktivan i produktivan i bio je u funkciji daljeg razvijanja dobronamjernog, odgovornog i međusobnog partnerskog odnosa Vlade i LGBT zajednice.

“Pružio sam detaljnu informaciju o procesu pripreme Povorke ponosa u Nikšiću. Osvrnuo sam se i na različite mogućnosti destabilizacije evro-atlantskog procesa. Razgovarali smo, upravo na moju inicijativu, i o mogućnost (zlo)upotrebe javnih okupljanja LGBT zajednice od strane radikalnih elemenata koji se protive članstvu zemlje u NATO”, navodi Milivojević.

Sagovornici su detaljno razgovarali i o realizaciji u praksi vladine LGBT politike.

“Tim dijelom razgovora, uz ohrabrenje za održavanje Prajda u Nikšiću, sam izuzetno zadovoljan. Potpredsjednik Vlade  je podržao naše dugogodišnje insistiranje da su na polju obrazovanja neophodni konkretni koraci i postupci Vlade Crne Gore za dugoročno poboljšanje društvenog prihvatanja LGBT zajednice i LGBT osoba. S tim u vezi sam prihvatio da kvalitetno i odgovorno pripremim inicijativu za predstojeći Savjet za zaštitu od diskrimiunacije kako bi se usvojile odgovarajuće smjernice prema ministru prosvjete u cilju, što je izuzetno važno, izrade plana za postepenu reformu udžbenika”, navodi Milivojević.

Kako dodaje, nekoliko LGBT organizacija proteklih dva mjeseca vodilo je konstruktivnu i snažnu  kampanju prema donosiocima odluka u Vladi kako bi se bez daljeg odlaganja imenovao nacionalni koordinator za implementaciju vladine LGBT politike.

“U Vladi je na žalost mali broj profesionalaca koji su voljni da se prihvate tog posla. Između ostalog i zbog toga što ta pozicija nije, bila, plaćena i nije sa sobom nosila potrebnu administrativnu i logističku podršku. Na poslednjoj sjednici Savjeta za zaštitu od diskriminacije Igor Lukšić, koji je i predsjednik tog vladinog tijela, je predložio da se za koordinatora imenuje upravo neko sa iskustvom iz civilnog društva. LGBT organizacije su isključivo u cilju prestanka zastoja u implementaciji vladine LGBT politike predložile 15-tak LGBT osoba voljnih da se stave na raspolaganje Vladi kada je riječ o procesu unapređenja našeg društvenog prihvatanja”, kazao je Milivojević.

Lukšić, je, dodaje, iskazao bojazan, i pored toga što bi se to moglo shvatiti pozitivnim i dodatnim povjerenjem između civilnog društva i Vlade, da bi dio javnosti mogao zaključiti da imenovanje nekog izvan vladinog sistema znači da za Vladu LGBT inkluzija nije dovoljna važna i da se unazađuje nivo sa kojeg se Vlada bavi ljudskim pravima.

“Složio sam se i u potpunosti uvažio argumentaciju predsjednika vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije. Informisan sam, što profesionalno snažno podržavam, da će se na poziciju nacionalnog koordionatora za LGBT politiku vratiti Jovan Kojičić, savjetnik premijera za ljudska prava. On će, koliko danas, povući svoju ostavku koju je podnio u maju a koja je konstatovana na poslednjoj sjednici Savjetu za zaštitu od diskriminacije. Proces društvenog prihvatanja LGBT osoba Vlada Crne Gore treba snažnije da predvodi i još više razvije partnerstvo sa LGBT zajednicom. Pored akademskih za taj proces su ključno važni praktični i terenski pristupi fokusirani na rezultate. Očekujemo da nacionalni koordinator u nastavku svog angažmana bude odlučniji u prepoznavanju problema i opstrukcija i da ih zove pravim imenom jednako u LGBT zajednici, u Vladi i pred međunarodnim partnerima. Pružićemo mu punu podršku u radu i pomagati da taj proces učini održivim i manje zavisnim od jednog čovjeka”, navodi Milivojević.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o međunarodnoj poziciji Crne Gore sa aspekta poštovanja, u praksi, ljudskih LGBT prava, a Milivojević je istakao da se kod Crne Gore prepoznaju i pozdravljaju brojne kvalitetne LGBT inicijative ali i da se traže i očekuju održivi i konkretniji rezultati u društevnom prihvatanju LGBT osoba.

(CDM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com