POUČNA PRIČA: Trgovac koji je imao četiri žene - Volim Podgoricu

POUČNA PRIČA: Trgovac koji je imao četiri žene

Bio jednom jedan trgovac koji je imao četiri žene.

Volio je četvrtu ženu najviše. Obožavao ju je, darivao skupocjenim darovima i postupao s njom pažljivo. Brinuo se o njoj najviše i davao joj samo ono najbolje.

On je volio i svoju treću ženu jako mnogo. Bio je vrlo ponosan na nju i često ju je pokazivao prijateljima. No, jadni trgovac bio je često u strahu da će ga ova ostaviti i pobjeći s drugim muškarcem.

On je naravno volio i svoju drugu ženu. Jer ona je vrlo obazriva i strpljiva, te je trgovac imao u nju veliko povjerenje. Kad god bi trgovac naišao na neki problem, trčao bi drugoj ženi i ona bi mu pomagala kako da rješi velike probleme.

I na kraju, prva trgovčeva žena. Ona je jedan vrlo odan partner, koji pomaže oko posla, sticanja bogatstva, te u održavanju cijelog imanja.

Bilo kako bilo, trgovac i nije baš puno volio svoju prvu ženu, ali ona je njega jako voljela. On jedva da ju je primjećivao. Jednoga dana trgovac se razboli. S vremenom je saznao da se vrijeme približilo i da će umrijeti. Pomislio je na svoj bogati život, te reče: “Imam sada 4 žene, ali kada umrem biću sam, vrlo sam!”

Onda upita četvrtu ženu:

“Volio sam te najviše, kupovao ti haljine najljepše. Obasuo te pažnjom. Sada kada umirem, hoćeš li poći sa mnom i praviti mi društvo?”

“Nikako!”, odgovori 4. žena i izađe bez ijedne druge riječi. Odgovor se zabio kao mač u trgovčevo srce.

Onda trgovac upita treću ženu:

“Volio sam te čitavog života. Sada kada umirem, hoćeš li poći sa mnom i praviti mi društvo?

“Ne!”, odgovori 3. žena. “Život na zemlji je suviše dobar, preudaću se nakon tvoje smrti.” Trgovčevo se srce smrzlo od hladnoće odgovora.

Tada upita drugu ženu:

“Uvijek sam išao tebi kada mi je bila potrebna pomoć. Evo tražim još jednom tvoju pomoć. Sada kada umirem, hoćeš li poći sa mnom i praviti mi društvo?“

“Žao mi je, ovaj put ti ne mogu pomoći!”, odgovori 2. žena. “Najviše što mogu jeste da te sahranim”, odgovor ga je pokosio poput munje.

Tada se začu glas: “Ja idem s tobom, kuda god ti pošao”. Trgovac se okrenu i vide svoju prvu ženu. Bila je tako mršava i ispaćena, kao da je izgladnjela. Zahvalno i žalosno reče trgovac: “Trebalo je da o tebi brinem bolje dok sam još mogao!”

U stvari, svi mi imamo četiri žene u svom životu

Četvrta žena je naše tijelo… Bez obzira koliko ga njegovali i posvećivali mu pažnje, napušta nas kad umiremo.

Treća žena su naše požude, status i bogatsvo… Kada umremo, sve ide drugima.

Druga žena predstavlja naše prijatelje i porodicu… Bez obzira na to koliko nam bili blizu za života, ne mogu poći s nama u grob.

Prva žena je nešto što ne možeš vidjeti, a to je tvoja duša. Često je potisnuta i ne vidi se od materijalnog bogatstva, koje nas okružuje. No, jedino ona na uvijek prati. Možda ne bi bilo loše da se njome pozabavimo sada umjesto da plačemo na smrtnoj postelji.

(Stil)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com