Tičić i kum oštetili Budvu za dva i po miliona eura! - Volim Podgoricu

Tičić i kum oštetili Budvu za dva i po miliona eura!

Jedan od osnivača kiparske firme Numeriko trejding limitid, koja je u poslovima sa Opštinom Budva nanijela milionsku štetu državnom budžetu, Dragoljub Dvojaković, u kumovskim je vezama sa premjerovim savjetnikom Aleksandrom Tičićem, piše “Dan”.

Dvojakovićeva firma Numeriko Trejding limited je sa Opštinom Budva postigla milionski ugovor o izgradnji akva-parka 2006. godine, u vrijeme kada je Tičić bio gradski menadžer. Za zaključivanje ugovora u lokalnoj upravi odgovornost, osim Tičića, snosili su i drugi rukovodioci.

Uz Dvojakovića, osnivači firme koja je planirala da gradi akva-park na brdu Topliš, bili su i Miloš Marović i pokojni biznismen Dragan Bećirović, navodi “Dan”.

Kada je kontroverzna firma formirana na Kipru u oktobru 2005. godine, Bećirović i Dvojaković imali su po 200 akcija, a Marović 150. Tada je vrijednost jedne akcije iznosila euro. Bez obzira što ova kompanija nije imala neki poslovni rezultat iza sebe, kao ni adekvatan biznis plan, dobili su milionski posao izgradnje vodenog grada na Toplišu, upravo u vrijeme kada je Tičić, Dvojakovićev kum, bio jedan od čelnika budvanske opštine.

U to vrijeme, Tičić je sa govornice Skupštine opštine Budva ubjeđivao odbornike da je to renomirana kompanija koja iza sebe ima nekoliko izgrađenih akva-parkova u Španiji. Tada je Tičić bio i sekretar predsjednika bivše zajedničke države SCG Svetozara Marovića u Beogradu i odbornik DPS-a, pa je glasao da se odobre garancije za taj kredit. Međutim, samo je zbog kredita za Numeriko trejding limitid Opštini nanesena šteta od 2,5 miliona.

Nedavno uhapšeni Aleksandar Tičić u kabinetu premijera i lidera DPS-a Mila Đukanovića obavlja dužnost savjetnika za preduzetništvo i strana ulaganja. Tičić je i prošle godine bio priveden u slučaju „Košljun”, kada je optužen za zloupotrebu službenog položaja prilikom prodaje opštinske. imovine Budvaninu Vidu Rađenoviću. Iako je i tada neko vrijeme proveo u pritvoru, nastavio je da obavlja funkciju savjetnika Mila Đukanovića.

Prije desetak dana Tičić je opet uhapšen, ovog puta povodom optužbi za zloupotrebu službenog položaja u aferi „Budva 3”.

Godinama je bilo nepoznato kakva je bila Dvojakovićeva uloga u poslu izgradnje akva-parka, a nakon što je „Dan” otkrio da je u kumovskim vezama sa Aleksandrom Tičićem, jasnije je.

Sredinom 2011. godine, inspektori su po nalogu specijalnog tužioca za organizovani kriminal ušli su u prostorije Opštine Budva i uzeli kompletnu dokumentaciju u vezi sa ugovorom koji je lokalna uprava postigla sa kiparskom firmom o izgradnji vodenog grada na brdu Topliš. Specijalno tužilaštvo i policija su svaki dokument koji se odnosio na izgradnju vodenog grada preuzeli i odnijeli za Podgoricu.

Ranije je MANS podnio krivične prijave specijalnom tužiocu za organizovani kriminal (tada Đurđini-Nini Ivanović) protiv užeg rukovodstva opštine Budva, koje je posredovalo i stavilo potpise na ugovor sa kiparskom kompnijom Numeriko trejding limitid zbog sumnje da je cijeli posao nanio milionsku štetu poreskim obveznicima.

Prema podacima do kojih je 2012. godine došao Istraživački centar MANS-a, iza kiparske kompanije Numeriko trejding limitid, čiji je kredi godinama vraćala Opština Budva, stoje Miloš Marović, sin predsjednika Političkog savjet DPS-a Svetozara Marovića, biznismen Dragan Bećirović, koji je kasnije ubijen u Budvi, i Beograđanin Dragoljub Dvojaković.

Problem je nastao sada već daleke 2006. godine, odmah nakon zaključenja ugovora sa kompanijom Numeriko trejding limitid, imajući u vidu da jo je Opština povjerila projekat izgradnje veliko vodenog grada, a da „Kiprani” uopšte nijesu raspolagali ni osnovnom strukčurom kapitala da bi otpočeli posao.

Formirajući svoju firmu u Crnoj Gori, nazvanu „Akva park”, kompanija sa Kipra se pribavljanjem garancije Opštine, kreditno zadužuje kod Montenegro banke na iznos od 1,6 miliona eura u namjeri da na šest hektara opštinske zemlje, koju su dobi li na zakup od 20 godina, počne izgradnju vodenog grada. Međutim, vrlo brzo je postalo jasno da od svega neće biti ništa.

Naime, „Kiprani” su od tog projekta brzo odustali, to jest, uopšte nijesu ni počinjali da grade. Konačno, teret otplate kredita koji su podigli pao je „na leđa” budvanske opštine. Za šta je upotrijebljeno tih 1,6 milion eura, nije poznato. Ta firma je kupila neku opremu za izgradnju akvaparka, i ona je godinama bila smještena u kontejneru u barskoj luci, a Opština je snosila i troškove lagerovanja.

Nakon što je Numeriko trejding limitid uzeo novac, a Budvi ostavio dugove, Opština je pregovarala sa ruskom kompanijom Miraks koja je tada započela izgradnju naselja na Zavali, kako bi oni preuzeli i projekat izgradnje na brdu Topliš. Prvobitno, Rusi su prihvatili posao, a onda su na brdu Topliš otvorili diskoteku nazvanu „Mirakl landž”, koja takođe nije dugo radila. Radovi na samoj izgradnji vodenog grada nisu ni tada krenuli, iako je Miraks uzeo kredit da to završi.

Ponovo, i taj posao je ostao nezavršen pa je budvanska opština sve preuzela na sebe i postala glavni dužnik Hipo banci na ime kredita. Lokalni parlament je krajem 2011. godine na posebno sjednici donio odluku o kreditnom zaduženju kod NLB banke, koja je zapravo predstavljala objedinjavanje tri kreditna zaduženja, među kojima je bio u kredit firme „Akva park” i njegov reprogram.

Obmanuli javnost

Kada su čelnici opštine Budva 2006. godine davali milionske garancije firmi „Akva park”, koja je bila kćerka firme Numeriko trejding limitid, govorili su da su „Kiprani” investitori od povjerenja, iza njih stoji španski konzrrcijum Akšen park iz Valensije koji se bavi izgradnjom vodenih parkova.

Ne samo da na sajtu tog konzorcijuma nema nikakve informacije o vezama sa kiparskom firmom nego ni u podacima kiparskog registra nema ni pomena španskog privredog društva.

2 komentara

  1. Ticic ALEKSANDar KUM SA DVOJAKOVICEM krsti mu dvojakovic dijete, KUMI SA SVETOM MAROVICEM I ON MU KRSTIjo DIJETE, KUM SA VATERPOLISTOM TICIC NJEMU KRSTIJO DIJETE A PRICA SE DA SU U VEZI. DRUG DOBAR NERAZDVOJAN SA OVOM ILINCIC OLIVEROM . A NIKO NE DONOSI PRESUDU KAZU DA JE TEZAK PEDESET MILIONA. STAN U BUDVI, STAN U PG, STAN U BG, APARTMANI U PRZNO ZEMLJA NA SKOCIDJECOJKO i SVE NA OCA HOTEL NA BRATA A ZENA JADNA PRIJAVLJENA U apoteku u budvi u koju nikad ne radi.

  2. Ticic ALEKSANDar KUM SA DVOJAKOVICEM krsti mu dvojakovic dijete, KUMI SA SVETOM MAROVICEM I ON MU KRSTIjo DIJETE, KUM SA VATERPOLISTOM TICIC NJEMU KRSTIJO DIJETE A PRICA SE DA SU U VEZI. DRUG DOBAR NERAZDVOJAN SA OVOM ILINCIC OLIVEROM . A NIKO NE DONOSI PRESUDU KAZU DA JE TEZAK PEDESET MILIONA. STAN U BUDVI, STAN U PG, STAN U BG, APARTMANI U PRZNO ZEMLJA NA SKOCIDJECOJKO i SVE NA OCA HOTEL NA BRATA A ZENA JADNA PRIJAVLJENA U apoteku u budvi u koju nikad ne radi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com