Kraljica Elizabeta posjeduje jedan od NAJUKLETIJIH PREDMETA NA SVIJETU - Volim Podgoricu

Kraljica Elizabeta posjeduje jedan od NAJUKLETIJIH PREDMETA NA SVIJETU

Britanska kraljica Elizabeta u svom vlasništvu ima jedan od najukletijih predmeta na svijetu! Ipak, legenda kaže da će, dokle god ga posjeduje žena, sve biti u redu!

Koh-i-Nur ili “Brdo svjetlosti” je dugo vremena bio najveći dijamant na svijetu. Dijamant je pripadao brojnim hinduskim, mogulskim, iranskim, avganistanskim, sikhijskim i britanskim vladarima koji su se žestoko borili za njega, često ga uzimajući kao ratni plijen nakon sukoba.

 

Godine 1877. postao je dio kraljevskih dragulja kada je kraljica Viktorija postala carica Indije. Dragulj se trenutno nalazi u sklopu krune kraljice Elizabete II i izložen je u londonskom Taueru.

Vjeruje se da je Koh-i-Nur nastao u indijskoj pokrajini Andhra Pradesh, zajedno sa svojim blizancem, Darja-je Nurom (“More svjetlosti”) i da sa sobom nosi prokletstvo koje pogađa muškarce koji ga nose, piše portal Allday.com.

Svaki muškarac koji je imao dijamant kod sebe je ili izgubio presto ili mu se dogodila nekakva tragedija! 

Priče o postojanju kletve povezane s Koh-i-Nurom pojavljuju se još u starom hinduskom spisu, koji je ujedno i prvi spomen dijamanta:“Onaj ko bude imao ovaj dijamant, imaće i svijet, ali i sve njegove nesreće. Samo Bog, ili žena, mogu ga nositi mirne duše.”

Kao potvrda ove legende, kraljica Viktorija je postala prvi monarh koji je nosio dragulj i preživjela. Nakon nje, Koh-i-Nur nikada nije nošen od strane muškog vladara.

(Dnevno.rs)

1 komentar

  1. wonderful publish, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector do not notice this. You must proceed your writing. I am confident, you’ve a huge readers’ base already!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com