Šon Koneri danas puni 85 godina: “Hvala Bogu, nisam najprivlačniji mrtav muškarac!” - Volim Podgoricu

Šon Koneri danas puni 85 godina: “Hvala Bogu, nisam najprivlačniji mrtav muškarac!”

Šon Koneri rođen je na današnji dan 1930. godine. Kao šezdesetgodišnjaka, magazin „People” proglasio ga je 1995. godine najseksepilnijim živim muškarcem, što je Koneri prokomentarisao riječima: “Hvala Bogu, pa nisam najprivlačniji mrtav muškarac!”

Tomas Šon Koneri, kako mu je puno ime, rođen je 1930. godine u siromašnoj edinburškoj porodici.

Otac mu je bio vozač kamiona, a majka sluškinja. Šon je, kada je imao petnaest godina, izbačen iz škole, nakon čega se pridružio britanskoj ratnoj mornarici.

Nakon napuštanja vojske, počinje da se bavi bodi bildingom, što mu je omogućilo da povremeno radi kao model za reklamiranje kupaćih gaćica. Pored toga, Koneri je bio fizički radnik, zidar, spasilac na plaži…

Godine 1950, na takmičenju za Mister Univerzuma osvaja treće mjesto, a godinu dana kasnije debitovao je u pozorištu.

Prvu glavnu ulogu odigrao je 1957. u BBC-jevoj ekranizaciji „Rekvijema za teškaša”.

Pravi proboj Šona Konerija počeo je 1962. godine, sa prvim filmom o tajnom agentu Džejmsu Bondu. Koneri je igrao glavnu ulogu u prvih pet Bond-filmova – „Dr. No”, „Iz Rusije sa ljubavlju”, „Goldfinger”, „Thunderball” i „Samo dvaput se živi”. Ponovo se pojavio kao Bond u filmovima „Dijamanti su vječni” i „Nikad ne reci nikad”. Svih sedam filmova postigli su veliki uspjeh.

Jan Fleming, tvorac serijala, isprva nije bio oduševljen izborom Konerija za naslovnu ulogu, opisavši ga kao „preraslog kaskadera”, što nije bio izgled koji je on želio za svog junaka.

Zahvaljujući iskustvu stečenom u filmovima o Bondu, Koneri je bio uspješan u akcionim, kao i filmovima o političkim intigrama.

Prve nagrade, Oskara i Zlatni globus, Šon Koneri, nije dobio za ulogu tajnog agenta 007, već za ulogu u filmu „Nedodirljivi”. Velike uspjehe imao je u filmovima: „Lov na crveni oktobar”, „Ruska kuća”, „U odbrani” i „Indijana Džouns”. Pamtimo ga i po filmovima „Čovjek koji je htio da postane kralj”, „Velika pljačka voza”, „Brđanin” i „Ime ruže”.

Naredne godine časopis „Empire” proglasio ga je sedmom najprivlačnijom filmskom zvijezdom svih vremena. Ispred njega su bila samo dvojica pripadnika muškog pola – Džoni Dep i Robert Redford.

(Dnevno.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com