Ovo je najvažnija stvar za vaš mozak, a sigurno je ne unosite dovoljno u organizam! - Volim Podgoricu

Ovo je najvažnija stvar za vaš mozak, a sigurno je ne unosite dovoljno u organizam!

Kada mislite na vitamine i minerale koji su vam neophodni, jod nije prva stvar koja vam padne na pamet. Ipak, ovaj mineral može da bude važniji i od kalcijuma i od vitamina C, a dnevno treba da unesete 150 mikrograma.

Prošle nedjelje je jedan britanski list specijalizovan za dijabetes i endokrinologiju objavio da bi trudnice trebalo da uzimaju jod kao dodatak ishrani jer će to podstaći bebin kognitivni razvoj i povećaće IQ. Osim toga jod sprečava opadanje kose i podstiče njen rast, štiti vašu štitnu žlijezdu i doprinosi uništavanju ćelija raka.

“Jod je veoma značajan za naš organizam, naročito za funkcionisanje tiroidne žlijezde. Jednom rječju, za normalan rad štitne žlijezde”, ističe nutricionistkinja Gordana Milićević.

Preporučene dnevne doze:

* Od 2 mjeseca do 4 godine- 70 mikrograma/dnevno

* 4 godine i stariji, kao i trudnice i dojilje 150 mikrograma/dnevno

Namirnice u kojima se nalazi jod su: morski polodovi, spanać, kopriva, bijeli luk (koji se inače smatra prirodnim antibiotikom), orašasti plodovi..

Dakle, u kojim namirnicama ga ima?

– Najviše prirodnog joda pronađeno je u okeanu. Izuzetno veliki procenat joda nalazi se u algama koje se još nazivaju i povrćem iz mora.

– Plodovi mora apsorbuju veliku količinu joda. Posebno se izdvajaju školjke, škampi i bijela riba. Konzervirana tunjevina u ulju, takođe sadrži veliku količinu joda.

– Iz povrća, orašastih plodova i žitarica je teško izvući dovoljno joda, ali ako unosite po nekoliko malih porcija, uspjećete.

– U čaši mlijeka od 200 ml ima oko 60 mikrograma joda.

– U dva štapića od ribe ima oko 66 mikrograma joda.

– U 125 ml voćnog jogurta ima oko 60 mikrograma.

– Ako pojedete četiri školjke, unijećete 69 mikrograma joda.

– U dva kuvana jaja ima 54 mikrograma ovog minerala.

(24 sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com