ŽELITE U NJEMAČKU? Ovo selo vam poklanja plac, ako imate djecu! - Volim Podgoricu

ŽELITE U NJEMAČKU? Ovo selo vam poklanja plac, ako imate djecu!

Njemačka poslednjih decenija bilježi snažan ekonomski rast, ali bi pozicija te zemlje, kao najveće evropske ekonomije, mogla biti ugrožena zbog sve starijeg stanovništva.

otenštajn, selo, nemačka

Zbog sve starije populacije mnoga manja mjesta u Nemačkoj, među kojima je i selo Otenštajn (Ottenstein) na sjeveru zemlje, došla su u situaciju da zatvore škole jer nemaju dovoljno učenika.

Predsjednik sela Manfred Vajner zato poziva mlade bračne parove sa djecom da se nasele u ovo mjesto gdje će dobiti plac na poklon i, kako kaže, imati lagodan i miran život. Kako piše Fajnenšl Tajms, njemačke vlasti poslednjih decenija intenzivno rade na privlačenju mladih porodica iz drugih zemalja kako bi riješili sve izraženiji problem starenja.

Manfred Vajner (Foto: Printskrin N24)

Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija (UN), broj stanovnika u zemlji do 2050. godine biće smanjen na 74,5 miliona. Procenat Njemaca do 15 godina mogao bi da padne na 13 odsto, što bi bilo među najmanjim brojem mladih u jednoj zemlji u svijetu.

Broj osoba u Njemačkoj iznad 60 godina, prema procjenama, mogao bi da poraste sa 27 na 39 odsto.

“Demografske promjene su jedan od najvećih izazova Njemačke”, rekao je ranije ove godine Volfgang Šojble, ministar finansija.

Njemačke vlasti smatraju da bi prihvatanjem mladih bračnih parova sa djecom mogli bar donekle da riješe problem sve starijeg stanovištva.

(Fokus.ba)

8 komentara

  1. na koji nacin je moguce doci do posla u tom selu?U pitanju je porodica sa dvoje dece,jedno je 8 a drugo 5 godina!Supruga je medicinska sestra u radnom odnosu a ja poljoprivrednik.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com