ĆIRILICU hoće da izbace, moramo je odbraniti! - Volim Podgoricu

ĆIRILICU hoće da izbace, moramo je odbraniti!

Mitropolija crnogorska-primorska ne protivi se štampanju knjiga i na latiničnom pismu, ali tamo gdje to pismo dio identiteta naroda koji živi u toj sredini, rekao je protojerej Velibor Džomić,na književno-duhovnoj manifestaciji “Trg od ćirilice”.

Džomić je, kako navode iz Mitropolije, nakon polugodišnjeg izgnanstva iz Crne Gore, bio gost najpoznatije emisije Novi TV “U žiži” i njenog voditelja Perice Đakovića, koja je snimana na Trga Belavista, uz prisustvo brojne publike.

Govoreći o “Trgu od ćirilice” Džomić je kazao ova manifestacija nadmašila sva očekivanja.

“Gostovanje na Trgu od ćirilice i emisiji „U žiži“ moje je prvo javno istupanje nakon polugodišnje progonstva iz Crne Gore. Vratio sam se svojoj Mitropoliji i učestvujem na jednoj manifestaciji čiji je organizator i Mitropolija. Bezopasan za okolinu i divnu Crnu Goru, kako su mi neki govorili. “Trg od ćirilice” je jedinstvena i veoma značajna manifestacija. Smatram da je vema važna, jer neće niko doći sa strane da očuva ćirilicu i naš identitet. To moramo sami. Moramo ćirilično pismo čuvati kroz svakodnevni život. Zato ova organizacija prevazilazi okvire Herceg Novog”, kazao je on.

Ćirilica je, kaže Džomić, stub duha i pravoslavlja i zato je važno da se knjige štampaju na ćiriličnom pismu.

“Ni ja, ni niko iz Mitropolije, nemamo ništa protiv da se knjige štampaju i na latiničnom pismu, ali tamo gdje je to pismo dio identiteta naroda koji tamo živi. Ali ćirilica je dio identiteta Crne Gore i zato je treba njegovati i čuvati, pa i braniti ako je neko skrnavi”,  rekao je Džomić i u šali dodao da je prije nekoliko godina kazao „da nije Rusa ćirilice ne bi bilo na primorju“.

Džomić je dodao da sve što je nastalo u Crnoj Gori nastalo je ćiriličnom pismu, “donedavno službenom pismu ove zemlje”.

“Sada je očigledno da žele da je izbace, jer više ni državni pečati nemaju natpise na ćirilici”, kazao je on.

Džomić je čestitao Emiru Kusturici na nagradi „Pečat Herceg Šćepana“ koja se dodjeljuje na “Trgu od ćirilice” za književno i duhovno stvaralaštvo navodeći da se „zna ko je i što je Emir Kusturica“.

“Ovogodišnji lauret samo daje na dodatnom značaju “Trgu od ćirilice”. No, vidim samo par sati poslije saopštenja žirija da je ta odluka izazvala lavinu komentara usmjerenih protiv Kusturice. Ali, oni nisu protiv Kusturice, nego protiv Crkve i onoga što ona radi i predstavlja. Ide se toliko daleko pa se negoduje i kad Crkva otvara javne kuhinje po Crnoj Gori. Ova nagrada, pa i reagovanja na nju i njenog laureata, samo dokazuju da ova manifestacija ima svoj značaj, i samo se nadam da će trajati koliko i Herceg Novi “, kazao je Džomić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com