OVA FOTOGRAFIJA GA JE SPASILA: Abudulu sada svi pomažu, a on kaže da će novac dati i drugima! - Volim Podgoricu

OVA FOTOGRAFIJA GA JE SPASILA: Abudulu sada svi pomažu, a on kaže da će novac dati i drugima!

Fotografija ovog Sirijca koji u Bejrutu prodaje olovke kako bi prehranio sebe i porodicu, objavljena je na društevnim mrežama i za samo nekoliko sati ovišla je svijet.
I ne samo to. Ona je ovom čovjeku i njegovoj porodici promijenila život. Nakon objavljivanja fotografije, prikupljeno je u kratkom roku ok0 70 hiljada dolara pomoći!

Fotografiju je na svom Tviter nalogu objavio Abdulu iz Sirije Gissur Simonarson, koji za sebe kaže da je humanitarni aktivist.

Na fotografiji se vidi otac koji svakodnevno na ulicama Bejruta prodaje olovke, dok mu četvorogodišnja kćerka spava u naručju.

Nakon što je objavio fotografiju, Simonarsonu su se javili mnogi nudeći pomoć. Simonarson je potom otvorio potpuno novi profil na Twitteru pod nazivom #BuyPens te je na taj način vrlo brzo uspio doći do podataka ko je čovjek koji prodaje olovke.

Samo 24 sata poslije, saznalo se da je njegovo ime Abdul, a da se nejgova kćerka zove Reem.

Oni su Palestinci koji su iz izbjegličkog kampa za Palestince u blizini Damaska morali pobjeći te su se našli u Bejrutu. Kamp Yarmouk bio je dom za više desetina hiljada Palestinaca koji su, nakon protjerivanje iz svoje domovine, ovdje počeli nove živote. No, nakon početka građanskog rata u Siriji, većina njih je ponovo je morala da krene u izbjeglištvo.

Simonarson je odlučio da skuplja pomoć preko platforme Indiegogo, a za samo pola sata skupio je 5.000 dolara što je i bio njegov početni cilj. Do sada, a samo nekoliko sati nakon otpočinjanja kampanje, uspio je prikupiti 70.000 dolara.

Abdul je rekao da će novac iskoristiti da djecu pošalje u školu, ali i da želi pomoći drugim izbjeglicama iz Sirije jer mu toliko novca ne treba.

Na pitanje šta je njegov san Abdul kratko odgovara:

“Sanjam da se vratim u Siriju i da bude sve kako je bilo prije rata”, rekao je ovaj samohrani otac. Pored kćerke, Abdul ima i sina, a njegova priča dospjela je na naslovnice medija širom svijeta.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com