BALKANSKI LIDERI VOLE DUGE VLADAVINE Titu samo Milo može na crtu! - Volim Podgoricu

BALKANSKI LIDERI VOLE DUGE VLADAVINE Titu samo Milo može na crtu!

Koliko bi balkanskih vladara mijenjalo sve što ima da mogu doživotno da vladaju nad svojim pučanstvom? Svi?

Milo Đukanović sa sinom Blažom (foto montenegro.org,au)
Milo Đukanović sa sinom Blažom (foto montenegro.org,au)

Srećom, od Vardara do Triglava nema monarhija, tako da je vlast predsjednika i premijera koji “ginu” za bolje sjutra naroda i narodnosti ograničena trajanjem mandata. Neki izvuku i dva, pa ih gledamo malo duže. Ipak, ne možemo da se ne zapitamo koliko je njih trenutno malčice ljubomorno na kraljicu Elizabetu Drugu (89), koja će ovih dana oboriti sve rekorde na tronu i postati monarh s najdužom vladavinom u Velikoj Britaniji. Prešišaće i svoju čukunbabu kraljicu Viktoriju, koja je vladala duže od 63 godine!

Kraljica Elizabeta tu činjenicu komentarisala je kraljevski: “To je posao za cio život”, rekla je ona jasno i poručila da joj ne pada na pamet da abdicira. Nije na odmet da se prisjetimo ko nam je na Balkanu krojio sudbinu i koliko dugo. Neki zastrašujuće loše, čije posledice osjećamo i danas, a vjerovatno će i naša djeca, neki onako da smo jedva čekali da im vidimo leđa! Dakle ovo je podsjećanje na sve one koji su prošli kroz naše vrijeme i živote, izbori  samo što nisu, pa pamet u glavu.

Boris Tadić

Boris Tadić, Foto: Nenad Mihajlović

Boris Tadić osam godina!

Bio je predsjednik Srbije osam godina. Pobijedio je protivkandidata Tomislava Nikolića u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije 27. juna 2004. godine i postao predsjednik. Tokom drugih izbora za predsjednika Srbije, koji su morali biti održani poslije donošenja novog ustava Srbije 20. januara 2008. godine, Tadić u prvom krugu osvaja drugo mjesto. Međutim, u drugom krugu uspijeva da dobije Tomislava Nikolića i ostane na vlasti još četiri godine, kada u njegovu fotelju sjeda Tomislav Nikolić. Vladavinu Borisa Tadića obilježile su brojne afere u vezi s privatizacijama, ali i napor Srbije da postane moderna evropska država.

Josip Broz Tito 35 godina

Naravno, naši roditelji, babe i djedovi s nostalgijom pamte vrijeme vladavine Josipa Broza Tita, koji je na vlasti bio 35 godina, od 1945. do 1980. godine. Bio je neprikosnoveni, doživotni predsjednik Socijalističke Jugoslavije, zemlje koje odavno više nema. U njenom sastavu bile su republike Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija, kao i dvije autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo. Zvali su ga i drug Tito. Klinci još mogu u kućnim budžacima da pronađu značke s njegovim likom, potpisom, u biblioteci neku monografiju, a ako imaju neki udžbenik iz “onog vremena”, mogu i da čitaju u heroju Titu, borcu za slobodu. Veliko pitanje koje i sada muči neke ljude jeste kako takva Jugoslavija, u kojoj je bilo odsustvo vrijednosti građanskog društva i države, nije bilo političkih, ekonomskih sloboda, kao i vladavine prava, bila tolerisana i uvažavana u svijetu?

Milo Đukanović 25 godina

Milo Đukanović vlada Crnom Gorom već 25 godina! Poslije posljednjega crnogrskog kralja Nikole I Petrovica Njegosa koji je sjedio je na prijestolu punih 58 godina (1860-1918), Đukanović je najdugovječniji vladar Crne Gore.

Trenutno je premijer, a to mu je šesti mandat, koji ga je uspisao na prvo mesto premijera s najdužim stažom u toj državi. On je jedini bivši jugoslovenski lider koji je ostao potpuno u vlasti od devedesetih do danas.

Prema “Forbsovoj” listi najbogatijih predsjednika država, nalazi se na 20. mjestu u svijetu s bogatstvom od 14,8 miliona dolara. Bio je komunistički omladinac i jedan od lidera socijalističke Crne Gore od 1989. do 1991. godine, predsjednik vlade Crne Gore u četiri mandata – 1991-1993, 1993-1996, 1996-1998, 2003-2006, 2008-2010, predsjednik Crne Gore 1998-2002. i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova 2006. godine. Pošto je prethodni premijer Crne Gore Željko Šturanović podnio ostavku, Đukanović je predložen za mandatara, a zvanično je ponovo izabran za premijera 29. februara 2008, iako se zvanično prethodno povukao iz politike. Nakon ponovnog povlačenja iz politike 2010, ponovo je izabran za premijera 2012. godine.

Slobodan Milošević

Slobodan Milošević, Foto: Profimedia

Slobodan Milošević 10 godina

Socijalistička partija sa Slobodanom Miloševićem na čelu na prvim parlamentarnim izborima 1990. pobijedila je sa 80,5 odsto glasova. Milošević je potom pobijedio na predsjedničkim izborima s još većim procentom. Njegova vladavina trajala je deceniju. Miloševićev uspon dešavao se u vrijeme kada je u svim republikama bivše Jugoslavije počeo da raste nacionalizam. Godinu dana kasnije, 9. marta 1991. godine, organizovane su velike antimiloševićevske demonstracije predvođene Srpskim pokretom obnove. Poslije kratkotrajne krize i izvođenja tenkova na ulice i poslije nagodbe s opozicijom, Milošević je ponovo učvrstio vlast. Tokom njegove vladavine bjesnili su ratovi devedesetih, došlo je do raspada Jugoslavije, bombardovanja Srbije, a svrgnut je na izborima 2000. godine, kada ga je pobijedila tadašnja opozicija.

Franjo Tuđman

Franjo Tuđman, Foto: Profimedia

Franjo Tuđman 9 godina

Franjo Tuđman došao je na čelo hrvatske 1990. godine, a tu je ostao do 1999. godine. Hrvatski prioritet postaje naoružavanje, što se uspješno sprovodi tokom sledeće godine, prije svega, prema raspoloživim informacijama, uz finansijsku pomoć Hrvata iz inostranstva. Osim po užasnoj politici njegovog HDZ-a, pamte ga na Balkanu po njegovoj čuvenoj rečenici: “Ponosan sam što mi žena nije niti Židovka niti Srpkinja.” Tokom njegovog mandata, šahovnica je postala grb Hrvatske. Naravno, još su svježa sećanja, kao i tokom mandata Slobodana Miloševića, na ratove devedesetih, čije posljedice osećamo i danas u Srbiji i Hrvatskoj. Poslednje čemu smo bili svjedoci je obilježavanje “Oluje” s jedne i druge strane granice, kada su terminologija, verbalno prepucavanje političara užasnule građane obje zemlje, kao što je to nekad bilo tokom vladavine Tuđmana i Miloševića.

(Volim Podgoricu/ Izvor: Alo.rs)

2 komentara

  1. I found your blog web site on google and verify just a few of your early posts. Continue to maintain up the superb operate. I just further up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of ahead to studying more from you later on!? I am often to running a blog and i actually appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your website and keep checking for brand spanking new information.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com