DPS i opozicija o kupovini KAP-a iz kredita: Jedni pozdravljaju, za druge kriminal - Volim Podgoricu

DPS i opozicija o kupovini KAP-a iz kredita: Jedni pozdravljaju, za druge kriminal

To što je vlasnik Uniproma posljednju ratu za KAP platio tako što je svu imovinu kompanije založio kod Zapad banke za kredit DPS pozdravlja, a DF tvrdi da je posrijedi korupcija na visokom nivou..

Na to što je Vlasnik Uniproma Veselin Pejović početkom avgusta platio posljednju ratu za Kombinat aluminijuma tako što je prethodno, uz dozvolu stečajne uprave, svu imovinu kompanije založio kod Zapad banke za kredit od 15 miliona i 430 hiljada dolara, poslanici iz opozicije i vlasti različito gledaju.

DPS-ov Zoran Jelić smatra da je to dobra vijest.

“Jer na taj način je plaćeno ono što je bilo dogovoreno prilikom kupovine i stečaja za KAP. Veoma je važno da se čitav iznos nalazi na računu, kako bi se izmirile obaveze po osnovu stečaja, a naročito obaveze prema radnicima i prema dobavljačima u onim isplatnim redovima kako zakon o stečaju to i propisuje”.

Za Milutina Đukanovića iz DF-a to, kako kaže, u najmanju ruku dokazuje sumnju da je u pitanju korupcija na visokom nivou.

“Na taj način svako, dakle, bilo koji građanin, je mogao da kupi KAP. Za kupovinu tako velike fabrike bilo je mnogo, mnogo stručnijih ljudi od Pejovića. Jasno je, međutim, da mu je jedina referenca što je veliki prijatelj sa nekim iz vrha vlasti. To je skandal, tu je umiješan i stečajni upravnik. Kako neko može da daje pod hipoteku imovinu koja još nije bila njegova? To su pitanja za državnog tužioca i zaista ne znam šta još neko može da kaže za takve procese na koje niko ne reaguje”.

Uniprom, prema podacima iz katastra nekretnina i registra zaloga, treba da vrati kredit u roku od 12 mjeseci. Jelić kaže da privrednim subjektima treba ostaviti da vode svoju poslovnu politikU.

“On je dobro znao i vjerovatno je na osnovu ideje ili prijedloženog biznis plana koji je dao banci dobio odgovarajući kredit koji će vratiti uz kamatu. Pretpostavljam da je to završeno na zakonu zasnovan način, ukoliko neko smatra da nije, naravno to pitanje može da pokrene i procesuira”.

Na pitanje šta ukoliko taj kredit Pejović ne uspije da vrati u roku, Đukanović kaže:

“Onda će ukrajinska banka ili neko da dobije KAP za 13 miliona eura. Ko zna koja je to banka, jer ne vidimo da je zaživjela na tržištu. Zaista, ovo što se dešava u Crnoj Gori je nezapamćeno,odnos prema državnoj imovini. Kako pojedinci postaju vlasnici ogromne imovine. Dižu se krediti i onda tajanstveno, ne može da nam se saopšti iz kojih sredstava. Mi smo to saznali iz medija”.

Zoran Jelić takođe je o kreditu saznao preko medija.

„Nemojmo sada da brinemo brigu šta će se destiti za godinu dana ukoliko se ne vrati kredit, da li će pripasti nekom drugom i tako dalje. Ostavimo da KAP radi, da se bavi proizvodnjom, da mu poželimo uspjeh na tržištu, jer znamo kako je tržište aluminijuma nepredvidivo“.

Pejović je na konferenciji za novinare 10. avgusta saopštio da je Uniprom ostatak kupoprodajne cijene od 13 miliona i 980 hiljada eura platio iz svojih sredstava, nezavisno od poslovanja i proizvodnje aluminijuma u KAP-u. On je od preuzimanja KAP-a tvrdio da uplata kupoprodajne cijene nije problem, već da su to tužbe bivšeg vlasnika.

Zapad banka, iza koje stoji nekoliko ukrajinskih biznismena, dobila je u januaru dozvolu za rad u Crnoj Gori, a počeli su rad krajem aprila.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com