EU saziva hitan sastanak o izbjegličkoj krizi - Volim Podgoricu

EU saziva hitan sastanak o izbjegličkoj krizi

Ministri unutrašnjih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije pozvali su u nedjelju na  sastanak svih 28 ministara EU-a o trenutnoj izbjegličkoj krizi, u trenutku kada je stigla vijest da je u pokušaju da se dokopa Grčke jedan 17-godišnji migrant slučajno ubijen.

EU je suočena s prilivom migranata bez presedana od Drugog svjetskog rata, a većina ih pristiže iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije i Afganistana, poput 17-godišnjeg migranta koji je život izgubio kod grčkog ostrva Symi gdje se našao u unakrsnoj paljbi između graničara i krijumčara ljudima.
“Žalim zbog gubitka ovog mladog života”, kazao je grčki zvančnik Christos Zois, zadužen za obalnu stražu.
“Svi se slažemo da više ne smijemo gubiti vrijeme. Situacija nalaže hitnu akciju i solidarnost unutar Evrope”, izjavio je u Parizu njemački ministar unutranjih poslova Thomas de Maiziere na sastanku s francuskim i britanskim kolegama.
On je pozvao Luxembourg, koji trenutno predsjeda EU-om, da u naredne dvije sedmice sazove sastanak ministara unutrašnjih poslova posvećen izbjegličkoj i migrantskoj krizi, stoji u zajedničkoj izjavi s francuskim ministrom Bernardom Cazeneuveom i britanskom ministarkom Teresom May.
Inače, sledeći redovni sastanak ministara unutrapnjih poslova EU-a zakazan je je za 8. septembar.
Troje ministara također pozivaju na hitno otvaranje mjesta na kojima se migranti mogu registrovati i na kojima im se mogu uzeti otisci prstiju i gdje bi bilo moguće identifikovati one koji su zaista izbjeglice. S tim u vezi, ministri traže i hitan dogovor o EU listi sigurnih zemalja u koje se migranti mogu vratiti.
(index.hr)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com