MITROPOLIJA: Ministarstvo krši proceduru za pripremu zakona o vjerskim zajednicama - Volim Podgoricu

MITROPOLIJA: Ministarstvo krši proceduru za pripremu zakona o vjerskim zajednicama

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava istrajava u kršenju utvrđene procedure za pripremu zakonskih propisa i dovodi Vladu u neprijatnu poziciju da mijenja svoje odluke, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod Mitropolije Crnogorsko-Primorske i Eparhije Budimljansko-Nikšićke su neprijatno iznenađeni saznanjem da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nije sprovelo zaključke Vlade Crne Gore sa 122. sjednice od 30. jula ove godine“, saopšteno je iz Mitropolije.

Mitropolija je, kako navode, iz zaključka Vlade, koji je javnosti postao dostupan na sajtu Vlade tek nakon ukazivanja na taj nedostatak u saopštenju za javnost Mitropolije i Eparhije od 23. avgusta, saznala da je Ministarstvo zaduženo da „pripremi i Vladi, za sljedeću sjednicu, dostavi predlog za formiranje ekspertskih timova koji će pratiti javnu raspravu, kao i učestvovati u pripremi Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti“.

Vlada je, međutim, kako se dodaje, zbog neodgovornosti Ministarstva i neizvršavanja utvrđene obaveze, bila prinuđena da na 124. sjednici od 27. avgusta usvoji izmjenu ranije usvojenog zaključka.

U izmjeni zaključka je, saopšteno je, navedeno da se „zadužuje ministar za ljudska i manjinska prava da formira ekspertski tim koji će pratiti javnu raspravu i učestvovati u pripremi Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti“.

„Iz prethodnog se zaključuje da Ministarstvo nije izvršilo obavezu, tj. da Vladi za 123. sjednicu od 20. avgusta nije pripremilo i na usvajanje dostavilo predlog za formiranje ekspertskih timova“, kaže se u saopštenju.

U Mitropoliji su, kako navode, ostali smo uskraćeni za objašnjenje zbog čega Ministarstvo nije izvršilo propisanu obavezu.

„U međuvremenu, od početka javne rasprave do 124. sjednice Vlade je proteklo 24 od ukupno 40 dana koji su predviđeni za održavanje javne rasprave o Nacrtu zakona. Postavlja se pitanje: koliko će još dana javne rasprave proteći dok ministar izvrši novu/staru obaveze iz zaključka Vlade“, navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije su upitali kakva je upotrebna vrijednost tako zakašnjelog izvršavanja obaveze. „Kada će zainteresovana javnost, imajući u vidu neažurnost zvaničnog sajta Ministarstva, saznati imena članova ekspertskog tima? I, što je najvažnije, zašto je Ministarstvo predložilo formiranje ekspertskih timova tek poslije, a ne prije pripreme i usvajanja Nacrta zakona“.

„Nije jasno zašto je Ministarstvo odustalo od formiranja ekspertskih timova i naknadno predložilo Vladi formiranje samo jednog ekspertskog tima za ovako važnu oblast? Zašto se, poslije isključivanja predstavnika Crkve i vjerskih zajednica iz Radne grupe, sada uskraćuje i kvalitetna ekspertska podrška prilikom izrade tako važnog zakona“, saopšteno je iz Mitropolije.

Oni su upitali i koji su razlozi za takvu promjenu. „Kakva je svrha ekspertske podrške u sred započetog procesa“.

Ministarstvo, kako je saopšteno, nije sprovelo ni tačku 4 iz zaključka Vlade od 30. jula.

Ministarstvu je, kako se navodi, naloženo da prije, tokom i nakon javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, u cilju usaglašavanja stavova u vezi pripremom Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, održava neposrednu komunikaciju sa predstavnicima vjerskih zajednica.

Kako je saopšteno, ni prije, a ni tokom javne rasprave sve do današnjeg dana, Ministarstvo ne samo da nije ostvarilo neposrednu nego ni posrednu, odnosno nije ostvarilo nikakvu komunikaciju sa predstavnicima Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

„Nažalost, prinuđeni smo da konstatujemo da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne samo da istrajava u kršenju utvrđene procedure za pripremu zakonskih propisa nego i Vladu dovodi u neprijatnu poziciju da, zbog neodgovornosti i nemara Ministarstva, mijenja svoje odluke“, kaže se u saopštenju Mitropolije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com