Razgovor s opozicijom: Hoće li Amfilohije baciti kletvu? - Volim Podgoricu

Razgovor s opozicijom: Hoće li Amfilohije baciti kletvu?

To što je mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, pozvao lidere opozicije na razgovor 3. septembra, potvrda je nekoliko važnih činjenica koje se tiču politike u Crnoj Gori, smatra član Predsjedništva Crnogorske demokratske unije (Cdu), Dragan Purko Ivančević.

Podsjećamo, mitropolit Amfilohije zakazao je za četvrtak, 3. septembar razgovore sa većinom lidera opozicije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Što god da su zvanični i stvarni povodi za ovakav interesantni śednik – a to, osim rasprave o prijedlogu zakona o vjerskim slobodama, mogu biti i, na primjer, priprema i koordinisanje najavljenih protesta; ili razmatranje stava povodom predložene Rezolucije o NATO; ili usaglašavanje odnosa prema LGBT populaciji; ili obnova ideje o izglasavanju nepovjerenja Vladi; ili neko od pitanja kojima se srpska crkva u Crnoj Gori već godinama bavi, izlazeći iz okvira vjerske organizacije – jasno je da se srpski crkveni velikodostojnik ponaša, sasvim javno i bez zazora, kao politički patron i šef nekim političkim strankama u Crnoj Gori”, ocijenio je Ivančević.

On smatra i da lista pozvanih, i u partijskom i u personalnom smislu, “ostavlja malo prostora za sumnju da se ovdje radi o utjerivanju u jednonacionalni tor”.

“Ma koliko on bio VIP karaktera, gdje je zvanično duhovni Pastir, a faktički politički lider, pozvao svoje vjerne i poslušne sljedbenike na političke konsultacije”, rekao je Ivančević.

Član Predsjedništva Cdu-a smatra i da odazivanje na ovakav poziv, čiji javni karakter cijelom događaju, kako je rekao, “daje karakteristike političke propagande i demonstracije sile, šalje nedvosmislenu poruku”.

“Partijski lideri i aktivisti, odabrani po kriterijumima i ukusu srpske crkve, samo su raznobojne frakcije jedne te iste političke stranke, koja se u našoj zemlji, a i inače, predstavlja kao vjerska organizacija. Oni koji se na ovakav poziv poslušno odazovu, potvrdiće da podržavaju i pristaju na nacionalno i vjersko podvajanje i segregaciju, odnosno na politiku koja je jasna negacija evropskih standarda i vrijednosti, u koje se mnogi od njih javno zaklinju, a zapravo ih preziru”, smatra Ivančević.

Na kraju navodi i da Crnogorska demokratska unija neće biti iznenađena “ako ovaj zavjerenički skup proizvede i saopštenje kojim će učesnici, na čelu sa g. Radovićem, proklinjati i bačati kletve (otpadanje mesa s kostiju i slične maštovite stilske figure) za sve one koji podrže prijedlog novog zakona kojim će biti vraćena uzurpirana imovina našoj, crnogorskoj državi”.

“Ili (još gore, tj. za sve nas i naš budžet – bolje), da će srpska crkva, baš kao i druge vjerske organizacije u Crnoj  Gori, konačno početi da plaća porez”, poručio je Ivančević.

(RTCG, foto: Mitropolija)

2 komentara

  1. One thing is that if you find yourself searching for a student loan you may find that you’ll want a co-signer. There are many circumstances where this is correct because you will find that you do not use a past history of credit so the mortgage lender will require that you’ve got someone cosign the borrowed funds for you. Good post.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com