STEPINAC POSTAJE SVETAC Papa Franjo uvjerava partijarha SPC Irineja da je spasavao duše! - Volim Podgoricu

STEPINAC POSTAJE SVETAC Papa Franjo uvjerava partijarha SPC Irineja da je spasavao duše!

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je da je papa Franjo lično uvjeren da Alojzije Stepinac treba da bude proglašen svetim.

On je naveo da je papa odgovorio na pismo srpskog patrijarha Irineja riječima da su njegovi prigovori već bili predmet istrage iz koje proizilazi da je Stepinac bio “pastir posvećen spasu duša, vjeran sledbenik Hrista i uzor hrišćanskog života”.

“Ujedno se navodi da su se takve ocjene duguju savjesti i stručnosti istoričara i teologa koji su učestvovali u ispitivanju. Budući da iz pisma patrijarha Irineja Svetom Ocu proizilazi da Srpskoj pravoslavnoj crkvi nijesu dovoljno jasni argumenti po kojima je Alojzije svet, papa Franjo je predložio formiranje Radne grupe od katoličkih i pravoslavnih stručnjaka koja će preispitati ta njima sporna pitanja kao i ratne događaje u kojima su uključeni Hrvati i Srbi”, rekao je Bozanić.

On je dodao da je papa preduzeo poseban, neočekivan ekumenski korak bez presedana u istoriji.

“Sveti Otac želi da SPC upozna naše argumente zašto je kardinal Stepinac svetac, kao i da se njegova kanonizacija dogodi u boljim odnosima dvije crkve. Važno je reći da SPC ne ulazi u sam proces kanonizacije Stepinca, šta je učinjeno neće se preispitivati, nema revizije procesa. Proces za proglašenje svetim Stepinca je došao do samog kraja. Papa ne želi da odustane od toga i uvjeren je u svetost Alojzija”, zaključio je Bozanić.

Zbog saradnje sa okupatorom i ustašama Stepinac je osuđen na 16 godina zatvorske kazne, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gdje je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala i gdje je umro 10. februara 1960. od rijetke bolesti policitemije.

(Jutarnji list)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com