(VIDEO) Ima 70 godina i skočio je više od 10.000 puta sa Starog mosta u Mostaru - Volim Podgoricu

(VIDEO) Ima 70 godina i skočio je više od 10.000 puta sa Starog mosta u Mostaru

Dugo će vremena proteći da Mostar iznjedri skakača poput legendarnog Mirsada Dede Pašića. Nikada nije govorio da je najbolji, ali rezultati koje je ostvario  govore da je bio najuspješniji skakač svih vremena.

Bez prijemca je bio najbolji u skokovima na noge s Titovog i Starog mosta, a njegova famozna “štanga”, stil koji danas više niko ne skače, ostavljala je bez daha, piše “Avaz.ba”.

Za više od pola vijeka, koliko je letio sa svih mostova na Neretvi, ubilježio je impresivnu brojku od više od 10.000 skokova u smaragdnu Neretvu. Na takmičenjima s Hajrudinove ćuprije bio je neprikosnoven. Kako i sam priznaje, godinama kao da je bio pretplaćen na prvo mjesto.

Mada su ga za titulu najboljeg često znali i da prevare, osvojio je 11 puta prvo, tri puta drugo i dva puta treće mjesto.

Prvi put je sa Starog mosta skočio prije tačno 60 godina, kada je imao devet godina, osam mjeseci i 28 dana.

Taj skok i danas najviše pamtim. Dakle, imao sam nepunih 10 godina. Popeo sam se na most i pobjegao, jer me dolje, na obali Neretve, čekala velika raja. Sutradan su me uhvatili, a ja sam povikao: “Pustite me, odmah ću skočiti.” I učinio sam to. Ne znam na šta sam pao, ali znam da sam se razbio. Ali, na zapovjed raje, morao sam ponovo da skočim i već sam se smirio, išlo je nekako lakše, a onda je uslijedio treći skok, četvrti…  Kao dijete od 10 godina dominirao sam, pogotovo što se tiče upadanja u vodu. Bilo je slučajeva da je iza mog skoka toliko vode izašlo da se žedan čovjek ne bi mogao napiti. E, to je to – prisjeća se 70-godišnji Pašić.

Sve stilove skokova na noge Pašić je izvodio – “polulet”, “let”, “ćupicu” i najelegantniji – “štangu”. Upravo je njegovo izvođenje tog izuzetno zahtjevnog skoka bilo poput najljepše poezije i Dedina “štanga” krasila je razglednicu Mostara, sve do rata.

Printskrin: YouTube/INPUT doo (jasastyle)

– Znate, to je veoma težak skok, jedan od najzahtjevnijih, kada kroz vazduh prema Neretvi idete ukočeno. Jednostavno, veoma je teško održati taj let, da, na primjer, ne mahneš rukom. To je, zaista, najelegantniji let i malo je skakača skakalo “štangu”, a danas, nažalost, niko – govori Deda.

Skokovi na glavu, kaže nam, nisu ga privlačili. Jer, kako objašnjava, bio je svjestan da ima boljih od njega i nije želio da se kompromituje. U onom vremenu mnogi su skakači bili razočarani što Deda stalno grabi prvo mjesto, pa su čak odustajali od skokova. Znali su da mu nema ravnog. Stoga se jedne godine, priča nam Deda, odlučio našaliti s njima pa je na zdravu nogu stavio gips.

Uh, što su se bili obradovali. Nema Dede. Neće više biti prvi. Ali ja sat prije skokova skinem gips, a oni razočarano povikaše: “Evo ga!” Ipak, jedne godine, na zahtjev Predsjedništva Brodarskog društva “Neretva”, ukloniše me, da ne idem u konkurenciju. Kao, izvodiću reklamne skokove. Bio sam ljut, naravno, ali me je ubrzo i prošlo –  prisjeća se Pašić.

Printskrin: YouTube/INPUT doo (jasastyle)

Osim po fantastičnim izvođenjima skokova, Pašić će biti upamćen po činjenici da mu je Stari most bio nizak, a u svom zanosu za hrabrim poduhvatima, nebrojeno puta se otiskivao s Kule i Čardaka, uzvišenog osam metara iznad Starog mosta. Radio je to, kaže nam, za svoju dušu, za svoj ćeif, iako je s Čardaka u zaletu trebao premostiti stijene u dužini od više od 10 metara!

– Gledaocima je zastajao dah, ali opasnost je bila moj izazov. Gdje god sam mogao da se popnem, ja sam skočio! Kada sam se prvi put popeo na Čardak, s kojeg je, možda, ukupno pet ljudi skočilo, više od dvije hiljade kupača bilo je na Neretvi. Molili su me da se vratim, ali nisam htio. Procijenio sam da to mogu. Zaletio sam se, a mnogi od straha nisu smjeli da gledaju, jer su mislili da ću završiti na stijenama. Poslije sam ponavljao te skokove, jer ja sam se u vazduhu osjećao kao na zemlji – govori Pašić.

Ondašnjim delegacijama za koje je izvodio skokove, ne zna broj. Kako kaže, znali su da dođu po njega i po noći da za uvažene goste izvede skok pod reflektorima. Skakao je i za sebe, i za raju, ali i za ljubav i novac.

Posljednji put je sa Starog mosta skočio 1989. godine, a namjeravao je da skoči i na ceremoniji otvorenja obnovljenog Starog mosta. Čak je obavio i nekoliko pripremnih skokova sa Mosta “Hasan Brkić”. Htio je, kaže, da se oprosti na taj način, da ga generacije upamte. Ali, skočio nije. Bila je, kaže, takva odluka nadležnih. Umjesto toga, promovisao je knjigu “Mostarski ikari”, satkanu od biografija 348 hrabrih skakača sa Starog mosta, među njima i šest žena. Ta knjiga se, kaže Deda, nikada neće završiti, jer kako naglašava, stalno dolaze nove generacije.

(Avaz.ba)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com