Krivokapić: “Mi parlamentarci moramo vidjeti šumu, a ne izgubiti se među drvećem”. - Volim Podgoricu

Krivokapić: “Mi parlamentarci moramo vidjeti šumu, a ne izgubiti se među drvećem”.

Četvrta Svjetska konferencija predsjednika parlamenata je posvećena temi “Parlamentarni nadzor: izazovi i šanse” te je okupila više od 120 predsjednika parlamenta iz cijelog svijeta.

Krivokapić je imao bilateralni susret i radni ručak sa Generalnim sekretarom Ujedinjenih Nacija Ban Ki-Munom. Tokom susreta sagovornici su razgovarali o važnosti jačanja parlamentarnih mehanizama i ulozi parlamenta kao stuba demokratije, te potrebi da bude sve jači nosilac političkih procesa koji znače jačanje institucija, očuvanje mira i opšti društveni napredak, saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

“Mi parlamentarci moramo vidjeti šumu – cjelovitost, a ne izgubiti se među drvećem- pojedinačnošću. Parlamenti su upravo mjesto koje mora otvoriti prostore neprijatnih istina i uzeti odgovornost bolnih promjena. Birani smo prvenstveno da gradimo puteve sigurne budućnosti, a ne trenutne voljenosti“, kazao je Krivokapić učesnicima konferencije.

“Ne smijemo nikad da gubimo svijest da je parlament demokratsko izvorište svih drugih vlasti i moći. Bez moći parlamenta građani nijesu predstavljeni. Nadzorna uloga se sve više izjednačava sa zakonodavnom ulogom parlamenata. Kriza je otvorila nove spoznaje o potrebi da standardizujemo instrumente saslušanja, istrage i nadzora“, istakao je Krivokapić.

Krivokapić je, na marginama Konferencije, je imao susret sa svojim njemačkim kolegom, predsjednikom Bundestaga Norbertom Lamertom.

Sagovornici su, kako se navodi u saopštenju, razgovarali o evro-atlantskim integracijama naše države sa posebnim fokusom na obaveze Crne Gore iz NATO agende pred decembarski Ministarski sastanak. U razgovoru je ocijenjeno da ključna obaveza ostaje vladavina prava, te da će svaki dalji napredak u tom kontekstu biti cijenjen.

Krivokapić je imao bilateralni susret sa predsjednikom Parlamenta Kraljevine Belgije (Donji dom) Sigfridom Brakom.

“Belgija kao jedna od država osnivača NATO-a i Evropske unije je veoma važna na našem evro-atlantskom putu. Sa punom posvećenošću radimo na izgradnji društva zasnovanog na vladavini prava i jakim institucijama. Posebno cijenimo partnerski odnos i razumijevanje koje u tom procesu imamo od Belgije”, poručio je Krivokapić.

Sagovornici su zaključili da je evro-atlantski kolosjek put u trajni mir i stabilnost država Zapadnog Balkana i trasa koja vodi u demokratizaciju društva, stvarajući prosperitetniji ambijent zasnovan na zakonu i pravdi, te u krajnjem boljem i kvalitetnijem životnom standardu građana.

(vijesti.me)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com