Migranti zarobljeni u Budmipešti, Mađari otkazali vozove za Evropu - Volim Podgoricu

Migranti zarobljeni u Budmipešti, Mađari otkazali vozove za Evropu

Glavna međunarodna željeznička stanica u Budimpešti “Keleti” (Istočna), ponovo je, oko 10 časova, otvorena za saobraćaj, ali migrantima još nije dozvoljeno da u nju uđu, objavila je mađarska agencija MTI.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je danas, povodom zatvaranja glavne željezničke stanice u Budimpešti, da Mađarska pokušava da primijeni zakon Evropske unije.

“Po onome što je njemačka kancelarka Angela Merkel juče rekla, jasno je da svako treba da se pridržava zakona EU i mađarske vlasti se ponašaju u skladu s tim”, rekao je Kovač u izjavi za Rojters. Njemačka vlada saopštila je juče da ne postoje nikakvi specijalni vozovi koji dovoze u tu zemlju izbjeglice iz Mađarske i istakla da evropski zakoni propisuju da tražioci azila, koji dolaze u Mađarsku, moraju prvo tamo da se registruju.

“Ne, ne postoje nikakvi specijalni vozovi”, napisao je Štefen Zajbert, portparol njemačke kancelarke Angele Merkel na svom nalogu na Tviteru.

Izvještač mađarske agencije javio je da je, dok je migrantima i dalje zabranjen ulaz u stanicu, ostalim putnicima dozvoljeno da se ukrcaju u vozove za Beč.

Naime Mađarska je jutros zatvorila glavnu Istočnu željezničku stanicu u Budimpešti “Keleti” na neodređeno vrijeme i nema ni dolaska niti odlaska vozova do daljnjeg, rekao je portparol državne željezničke kompanije MAV.

Na stanici čeka na stotine migranata. Putnici su preko razglasa obaviješteni da sa stanice Keleti neće krenuti nijedan voz niti će u nju ući.

Obaviještenje je uslijedilo pošto je oko 500 migranata – muškaraca, žena i djece – pokušalo da uđe u poslednji voz za Beč. Nekoliko stotina ljudi ostalo je da čeka ispred stanice s koje polaze svi vozovi za Austriju i Njemačku, dok je policija blokirala glavni ulaz.

Mađarske vlasti su dozvolile izbjeglicama da uđu u voz za Beč, iako mnogi među njima nemaju vize.

Portparol austrijske policije Patrik Majerhofer rekao je da vlasti Austrije evidentiraju koliko je podnosilaca zahteva za azil među pristiglim izbjeglicama.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com