I DALJE HAOS U BUDIMPEŠTI: Novi protesti migranata, interventna ne popušta - Volim Podgoricu

I DALJE HAOS U BUDIMPEŠTI: Novi protesti migranata, interventna ne popušta

Oko 600 muškaraca, žena i djece, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana, sjedjelo je spred stanice Keleti, dok je oko 1.200 imigranata usmjereno ka takozvanoj “tranzitnoj zoni”.

Stotine izbjeglica nastavilo je danas proteste ispred glavne železničke stanice u Budimpešti, Keleti, dok su se na trg ispred stanice poređali pripadnici mađarske interventne policije. Zasad nema naznaka sukoba između okupljenih izbjeglica i policije, ali su uočljive jake tenzije, javio je Rojters sa lica mjesta.

Jedan migrant držao je transparent na kojem piše: “Pod opsadom smo”. Jutros je između 100 i 150 imigranata protestovalo ispred stanice Keleti, dok je mađarska policija spriječila oko 2.000 imigranata da se ukrcaju na vozove koji saobraćaju prema Austriji i Nemačkoj.

Oko 600 muškaraca, žena i djece, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana, sedjelo je spred stanice Keleti, dok je oko 1.200 imigranata usmjereno ka takozvanoj “tranzitnoj zoni”. Istovremeno, oko 100 imigranata koji su došli iz prijavnog centra u blizini granice sa Srbijom su sjeli na platformu željezničke stanice odbijajući da se ukrcaju na voz koji bi trebalo da ih odvede do izbjegličkog kampa u Debrecinu, drugom po veličini gradu u Mađarskoj.

Policija je navela u saopštenju da ta grupa “zahtijeva da im bude dozvoljeno da otputuju u Nemačku, ali da je policija preduzela neophodne mjere da obezbijedi nesmetano odvijanje željezničkog saobraćaja”. Mađarska policija je saopštila da im grupe građana pomažu da održe red na stanici. Grupe volontera pokušavaju da imigrantima obezbijede hranu, odjeću i neophodnu medicinsku pomoć.

Većinu imigranata čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Njemačku bez odgovarajućih dokumenata. Mađarska, njemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontorolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu. Samo u avgustu, 50.000 migranata i izbjeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana, ušlo je u Mađarsku.Većina želi da nastavi put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Njemačkoj.

 

(kurir.rs)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com