Rad na računaru čini čovjeka mlađim - Volim Podgoricu

Rad na računaru čini čovjeka mlađim

Upotreba kompjutera i mobilnih telefona mogla bi da objasni zbog čega su starije osobe sada četiri do osam godina “kognitivno mlađe” u odnosu na njihove vršnjake prije desetak godina, pokazali su rezultati novog istraživanja koje je objavljeno u časopisu “Intelidžens”.

U istraživanju Međunarodnog instituta za primjenjenu sistemsku analizu (IIASA) korišćeni su podaci prikupljeni u Engleskoj i Njemačkoj o stanovnicima starijim od 50 godina, od kojih su neki testirani 2006. godine, a 3.000 je testirano šest godina kasnije. Uzeti su u obzir faktori kao što su obrazovanje, pol i zdravlje, prenio je portal Kvarc (Quartz).

“Mi znamo da je kvocijent inteligencije (IQ) u porastu već nekoliko decenija”, rekla je istraživačica IIASA Valeria Bordon dodavši da su testovi obuhvatili “širok spektar kognitivnih sposobnosti”.

Kontinuirani porast IQ-a nazvan je Flin efekat i primećen je 1930-ih godina, a objašnjen je time što je ljudima olakšan pristup boljem obrazovanju, ishrani i zdravstvenoj zaštiti.

Mala, ali kontinuirana poboljšanja omogućila su ljudima da se uključe u mentalno stimulativnije aktivnosti, unapređujući svoje kognitivne mogućnosti, a samim tim i rezultate na IQ testovima. To uključuje i test simbola i cifara koji mjeri sposobnost korelacije predmeta, test nabrajanja životinja i test za mjerenje fluidne inteligencije koja se odnosi na rješavanje problema.

Po istraživanju, oni sa oko 60 godina bolje su prošli 2012. godine nego njihovi vršnjaci testirani 2006. godine.

“U mnogim slučajevima pedesetdvogodišnjaci u 2006. godini imali su isti rezultat kao šezdesetogodišnjaci 2012. godine”, rekla je Valeria Bordon za Kvarc.

Ona je dodala da se mnogo ne razlikuje nivo obrazovanja te dvije grupe, ali su primijetili da je “upotreba kompjutera i mobilnih telefona doprinijela promjeni”.

Bordon smatra da rezultati istraživanja ukazuju da je upotreba tehnologije doprinijela poboljšanju mentalne sposobnosti.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com