Rađenović se pokajao: Nijesam prevarant - Volim Podgoricu

Rađenović se pokajao: Nijesam prevarant

Presuda u predmetu Košljun će biti izrečena 11. septembra, a izreći će je sutkinja Valentina Pavličić.

U završnoj riječi direktor privatne kompanije SP Luna Vido Rađenović je priznao krivicu, i kazao da nije ni lažov ni prevarant, te da se kaje što je počinio krivično djelo.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević je juče kazala da su se bivši gradonačelnik Budva Lazar Rađenović i menadžer te opštine Aleksandar Tičić, vodili ličnim a ne javnim interesima prilikom prodaje zemlje na brdu Košljun. Ona je navela da su im u tom poslu pomogli bankarka Jelica Petričević i Vido Rađenović.

“Okrivljeni su počinili krivična djela u cilju zadovoljenja ličnih, a ne javnih interesa i zloupotrebom službenog položaja pribavili 515.000 eura”, rekla je ona.

Tužiteljka je ocijenila da je njihova krivica dokazana i iskazom Vida Rađenovića, “koji je sve priznao u tužilačkoj istrazi”.

Podsjetila je da je početna cijena za tu zemlju iznosila 50 eura po kvadratu, a da je na licitaciji pobijedila Vidova firma koja je ponudila 52 eura.

Rekla je da Vido nije imao para na računu kada je licitirao, kao i da je Lazar znao da su za tu zemlju zainteresovani Arapi.

Ipak, na tender su se javili jedino domaći investitori.

“Vido R. je kazao da je postupao po dogovoru Tičića i Lazara, da se on prijavi na tender i ponudi 52 eura za kvadrat zemlje, dok su ostala dva preduzeća samo formalno učestvovala na licitaciji. Obezbijeđeno je da (Mohamed) Rašid kupi zemlju, što je Lazar R. i rekao Vidu, pa je samo pet dana nakon što je opštinska zemlja upisana na SP Luna, Vido Rađenović zaključio ugovor da je prodat Rašidu za 11 miliona eura”, kazala je tužiteljka.

Ona je dodala da je Petričević mimo propisa i bez odluke Prve banke odobrila kredit SP Luna, dok je garancija za vraćanje bio namjenski depozit Opštine Budva.

“Bez pravnog osnova je Vidu Rađenoviću isplaćeno 400.000 eura u Prvoj banci u Podgorici, po dogovoru između Petričević i Lazara Rađenovića. Zatim je Vido odnio Boru Lazoviću 115.000 eura, a Boro njemu dao 50.000 eura. Vido je 400.000 eura dao Lazaru R., od čega je zadržao 350.000, a 50.000 eura dao Vidu R.“, kazala je Vukčevićeva.

Branilac Lazara Rađenovića, advokat Branislava Tapušković kazao je da ga čudi što tužilac nije pomenuo Rajka Kuljaču, koji je 2007. bio predsjednik Opštine Budva. Sudu, rekao je, zamjera što nije prihvaćen predlog odbrane da svjedoči Rašid.

“Samo je Rašid pretrpio štetu od dva miliona eura, koji je platio prvu ratu od 11 miliona eura, a sud ga nije saslušao kao svjedoka. Sve bi se raščistilo, jer se radi o grdnim milionima. Sud ne može da na iskazu Vida Rađenovića zasniva sudsku odluku. Od kada je Lazar Rađenović postao predsjednik Opštine Budva, u njegovom radu nema grešaka, već se sve njemu stavlja na teret od kada je Rajko Kuljača bio na čelu Opštine”.

Tapušković je rekao i da u  mjerama tajnog nadzora nema ničega o izvršenju krivičnih djela i  podjeli novca.

“Najbitniji dokument je potpisao Kuljača, a radi se o prenosu opštinskog novca na račun Prve banke kojim se garantuje kredit SP Luna. Skupština raspolaže imovinom i Kuljača nije mogao da potpiše bez odluke…  Sud treba da utvrdi da li je Lazar ukrao Kuljačin faksimil i udarao gdje je stigao. Tužilac Kuljaču stavlja u zaštitu u ovom predmetu iako je on sva dokumenta potpisao. U budućem predmetu je svjedok saradnik, a već tri puta je osuđivan u predmetu Zavala i tada ni tužilac, pa ni sud Kuljači nisu vjerovali”, kazao je Tapušković.

(vijesti.me)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com