Samohrana majka ostala bez prava na socijalnu pomoć - Volim Podgoricu

Samohrana majka ostala bez prava na socijalnu pomoć

Radnici nikšićkog Centra za socijalni rad tri puta  sugrađanku Ivanu Todorović, samohranu majku sa dvoje maloljetne djece, nijesu pronašli na prijavljenoj adresi i prema Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti oduzeto joj je materijalno obezbjeđenje, jer  u roku od 15 dana nije prijavila promjenu mjesta boravka.

Prema riječima Todorovićeve nije imala šta ni da prijavi jer ona i djeca povremeno i dalje borave na toj adresi.

„Prije skoro osam godina muž mi je poginuo i ja sam sa 26. godina ostala udovica, sa dvoje malo djece. Stariji sin je tada imao tri godine, a mlađi šest mjeseci. Od tada primam materijalno obezbjeđenje porodice koje zajedno sa dva dječja dodatka iznosi 130 eura“, rekla je Todorovićeva i pokazala rješenje o prestanku primanja materijalnog obezbjeđenja.

Prije pogibije supruga njih četvoro su živjeli sa svekrvom, a prema njenim riječima, tu su ostali da žive i nakon nesrećnog događaja.

„Sa 130 eura pomoći teško se djeci može obezbijediti normalan život. Kakav bih ja to roditelj bila da se ne potrudim da djeci obezbijedim onoliko koliko mogu. Zato radim sve  što mogu da nađem. Časno obavljam taj posao i ne stidim se rada – čistim, perem, peglam, sekam, sve što treba samo da bih djeci obezbijedila osnovne stvari“, kazala je Todorovićeva i dodala da joj nigdje do sada niko nije uplatio radni staž.

A njoj to, kako reče, i ne treba. Samo da djeci može obezbijediti normalne uslove za život. Posao je i razlog, kako tvrdi, što je radnici Centra za socijalni rad nijesu našli kući.

„Živimo kod svekrve, ali veoma često smo i kod mojih roditelja, jer svekrva radi, a djecu nema ko da čuva, kada odem da radim. I kod sestre odemo. Ostavim djecu onome ko može da ih pričuva dok radim. Zato me i nijesu našli kod kuće, a komšije im rekle da tu ne živim, nego kod roditelja“, objasnila je Todorovićeva.

Priznaje da je boli što je za skoro osam godina, koliko je korisnik materijalnog obezbjeđenja, niko iz Centra za socijalni rad nije posjetio da je pita kako živi, imaju li djeca hljeba, da li je uspjela da ih spremi za školu, nabavi drva za zimu.

„To me niko iz Centra nije pitao. E sad su se sjetili da me obiđu kada je ministarka naredila da se ukine što više socijalnih primanja. Našli su meni da uzmu tu crkavicu,  a ne ovima što drže firme, imaju po nekoliko auta, žive na visokoj nozi“, kazala je Todorovićeva.

Zbog neprijavljene promjene boravka oduzeto materijalno

Iz Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik kazali su da su na osnovu zahtjeva ZIKS-a za pomilovanje  za brata Ivane Todorović obišli njene roditelje i utvrdili da ona sa djecom živi kod njih i brata. Međutim, Ivana  je kazala da je toga dana bila kod roditelja da bi umjesto majke odgovarala na pitanja službenika, jer je ona lošeg zdravstvenog stanja, a kako je rekla, njen brat ne živi  u Novom Sadu.

„Imajući to u vidu Centar je i po službenoj dužnosti pokrenuo redovnu reviziju prava na ostvarivanje materijalnog obezbjeđenja za Todorović Ivanu, kako bi još jednom utvrdio činjenično stanje“, stoji u odgovoru Centra za socijalni rada.

Njihov radnik je 31. jula i 11. i 12. avgusta obišao Ivanu Todorović i nijesu je zatekli na prijavljenoj adresi.

„U toku tog postupka je obavljen i razgovor sa komšijama, kako bi prikupili još neophodnih činjenica i tom prilikom dobili smo informaciju da na toj adresi već duži period imenovana ne živi i da se preselila kod roditelja, što smo i mi prethodno utvrdili, a da na toj adresi stanuje majka pokojnog Ivaninog supruga“, navodi se u odgovoru. Zbog neprijavljene promjene mjesta boravka oduzeto joj je materijalno obezbjeđenje, a Todorovićeva može, kako su pojasnili iz Centra za socijalni rad, da se žali na pomenuto rješenje ili da  se „odrekne prava žalbe i da odmah podnese novi zahtjev sa adresom boravišta gdje sada živi“.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com