Sve što treba da znate o nacističkom vozu punom blaga - Volim Podgoricu

Sve što treba da znate o nacističkom vozu punom blaga

Poljske vlasti se trude svim silama da “ugase” histeriju koja ja zavladala oko navodnog pronalaska fantomskog nacističkog voza koji je prevozio zaplijenjeno zlato.

U ponedjeljak je čak došlo do požara u okolini navodne lokacije kompozicije, za koji se sumnja da nije “slučajan” a to je samo jedna od stvari koja opisuje čitavu “groznicu oko priče”. Pitanje je, šta se zapravo zna o nestaloj kompoziciji voza?

Voz je nestao kod Valbžiha, gradića u jugozapadnom djelu Poljske, na putu iz Vroclava. To podneblje nekada je pripadalo teritoriji Njemačke.

Pri kraju Drugog svjetskog rata, kako je Crvena armija napredovala, Njemci su navodno napunili jednu kompoziciju dugačku oko 150 metara sa svim zlatom koje su zaplijenili.

Navodno su došli do jednog tunela ispod planine Sova, i prema svjedočenju jednog minera, koji je tvrdio da je prisustvovao događaju, zacementirali tunel.

Upravo na mine upozoravaju i poljski zvaničnici, koji žele da obustave istrage avanturista-amatera.

Lokalna istoričarka Joana Lamparska je izjavila da postoje dvije teorije o nestalom vozu. U jednoj je u nekom od napuštenih tunela ispod Sove, u drugoj u blizini Valbžiha. Lamparska međutim, dodaje da nema podataka, niti jednog dokumenta, koji može da potvrdi cijelu priču o vozu punom blaga.

Gaj Volters, britanski istoričar, sa druge strane smatra da svi skorašnji pronalasci vode ka priči o nestalom blagu.

Lokalno stanovništvo Valbžiha se međutim ne žali na ovu priču. Broj turista se učetvorostučio, pa lokalne vlasti su saopštile da im “Lok Nes efekat” (priča o čudovišti iz Škotskog jezera) i te kako godi gradskom budžetu.

Postavlja se pitanje ko polaže prava na pronalazak voza. Prema prvoj verziji, i prvim objavama medija, voz su pronašli jedan poljski i jedan njemački istraživač, i zbog toga traže 10 odsto od ukupne vrijednosti voza. Poljske vlasti ipak smatraju da je Siliesianska istraživačka grupa zaslužna za pronalazak. Najavljen je i sudski spor.

Pjotor Žukovski, zamjenik ministra kulture, tvrdi da je 99 odsto siguran da je priča istinita, a kao izvor iste, pominje posljednje riječi njemačkog minera, koji je navodno bio svjedok cijelom događaju.

Prema nekim tvrdnjama, voz sadrži i “osmo svjetsko čudo”, odnosno čuvenu Ćilibarsku sobu ruskog cara Petra Velikog, koju su nacisti opljačkali iz Carskog sela u blizini Sankt Petersburga.

Čitava zona je postala zatvorena, po nalogu Tomaša Smolara, guvernera ove provincije.

Na teren su poslate i poljska armija, čak i tajna služba, ali prema navodima medija, već u ponedjeljak su se povukli sa mjesta.

To međutim nije obezhrabrilo istraživače i avanturiste, koji i dalje dolaze u velikom broju u Valbžih.

Na kraju postavlja se pitanje, ko polaže pravo u slučaju pronalaska nacističkog blaga.

S obzirom da se voz navodno nalazi na teritoriji Poljske, Poljaci smatraju da su legitimni vlasnici.

Rusija sa druge strane smatra da dobar dio blaga je pokraden iz Rusije, pa zato treba da dobije veći dio.

U priču se uključila i Jevrejska asocijaicja, koja smatra da zlato treba da dobiju potomci logorskih zatvorenika, koji žive u Poljskoj.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com