Crna Gora vratila Srbiji 20,5 tona krompira! - Volim Podgoricu

Crna Gora vratila Srbiji 20,5 tona krompira!

Crnogorska Uprava za inspekcijske poslove vratila je u Srbiju pošiljku merkantilnog krompira u količini od 20,50 tona jer je u njemu otkriven štetan organizam, saopšteno je iz UIP-a.

Naime, iz Uprave za inspekcijske poslove je saopšteno da je Fitosanitarna inspekcija 29. avgusta vratila spornu pošiljku zbog prisustva štetnog  organizma.

“Porijeklo pošiljke je Republika Srbija”, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Pojašnjeno je da je u uzorku krompira tokom kontrole utvrđeno prisustvo hodnika ispod površine kore i jedna lutka.

“Oštećenja i lutka pripadaju vrsti iz familije moljaca (Geleechiidae)”, naglasili su iz UIP-a.

Fitosanitarna inspekcija je o ovom slučaju obavijestila Fitosanitarnu upravu, u cilju obavještavanja nadležnog organa druge zemlje u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje notifikacija.

Najavljeno je da će Fitosanitarna inspekcija u narednom periodu pojačati inspekcijski nadzor nad uvoznim pošiljkama krompira.

Štetočina koja se vraća-moljac krompira

Posljednjih godina, na kraju sve toplijih i sušnijih ljeta, primjećuju se oštećenja na krtolama krompira koja nijesu posljedica prisustva zemljišnih štetočina. Oštećenja se primećuju tek tokom vađenja krompira, ali najčešće ipak u magacinima, gdje u povoljnim uslovima štetočina nastavlja da se razvija, praveći sve veće štete.

Štete koje pravi krompirov moljac

Moljac pored krompira na kome nanose štetu, može da se naseli na paradajzu, patlidžanu i duvanu. Pri hranjenju nadzemnim dijelovima biljke može doći do značajne štete, ali se kod krompira najveća šteta pojavljuje kad krompirov moljac jaja položi na krtolu.

Zabilježeni su slučajevi da ženka jaja polaže na zemlju u blizini cime krompira i nakon toga se gusjenica krompirovog moljca sama odlučuje gdje će se smjestitit (šta joj je bliže stabljika ili neka krtola pod zemljom)

Dok je biljka na polju to se dešava sporadično, međutim krompirovi moljci nastavljaju da  polažu jaja i kada se krompir smjesti u skladišta. Tuneli koji nastaju prolaskom larve su mjesta na kojima se nakon toga razvijaju bakterije i gljivice pojačavajući štetu koju je ostavio moljac iza sebe.

U skladištu je poželjno da je temperatura 9°C ili malo niža, a obavezno je da se u skladište unose samo zdrave i cijele krtole krompira. Ukoliko nije moguće obijezbediti navedenu temperaturu u skladištu preporuka je da se koristi komarnik sa sitnijim otvorima, jer će se na taj način onemogućiti slobodno cirkulisanje ovog štetnog insekta.

Poželjno je što bolje obaviti dezinfekciju skladišta gdje se smješta krompir nakon njegovog uklanjanja i prije smještaja novog roda sa ciljem zaštite od krompirovog moljca. Redovna kontrola uskladištenih krtola je obavezna.

(cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com