Danas sastanak Amfilohija sa liderima opozicije - Volim Podgoricu

Danas sastanak Amfilohija sa liderima opozicije

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije sastaće se danas u 17 sat, u Parijskom domu u Podgorici sa većinom lidera opozicije sa kojima će razgovaratio Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, saznaje CdM.

Podsjećamo da je poziv upućen liderima Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Demosa i Demokratske Crne Gore Andriji Mandiću, Nebojši Medojeviću, Srđanu Miliću, Goranu Daniloviću i Aleksi Bečiću.

Mitropolija crnogorsko-primorska zahtijeva da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava povuče iz procedure Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, da proširi Radnu grupu sa priznatim ekspertima i predstavnicima crkava i vjerskih zajednica i pristupi pripremi novog Nacrta zakona.

Nacrtom zakona predviđeno je da se vjerska zajednica može registrovati ako ima najmanje 50 punoljetnih vjernika koji su crnogorski državljani i imaju prebivalište u toj državi.

Građani iste vjeroispovijesti, kako se navodi, imaju pravo na ispoljavanje svoje vjere osnivanjem vjerske zajednice.

„Vjerska zajednica je dobrovoljno, neprofitno udruženje lica iste vjeroispovijesti, koji se osniva radi javnog i privatnog ispoljavanja vjere, vršenja vjsrskih obreda i vjerskih poslova i ima svoju strukturu, organe i unutrašnja pravila“, kaže se u Nacrtu.

Vjerska zajednica samostalno odlučuje o unutrašnjoj organizaciji, obrazovanju, sastavu, ovlašćenjima i funkcionisanju njenih organa, imenovanju i ovlašćenju vjerskih službenika, pravima i obavezama svojih vjernika.

„Vjerska zajednica samostalno upravlja svojom imovinom i novčanim sredstvima na osnovu sopstvenih autonomnih propisa, u skladu sa zakonom“, kaže se u nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Navodi se da vjerska zajednica djeljuje u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, javnim redom i moralom. „Zabranjeno je njeno političko djelovanje i zloupotreba vjerskih osjećanja u partijske svrhe”, navodi se u Nacrtu zakona.

Zabranjen je svaki oblik neposredne ili posredne diskriminacije po osnovu vjerskih uvjerenja ili ispoljavanja tih uvjerenja i podsticanje vjerske mržnje i tolerancije.

„Teritorijalna konfiguracija vjerske zajednice koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori, ne može se prostirati van Crne Gore“, navodi se u Nacrtu zakona i precizira da sjedište vjerske zajednice koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori mora biti u toj državi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com