Nacionalni parkovi preuzeli imovinu Solane - Volim Podgoricu

Nacionalni parkovi preuzeli imovinu Solane

Kako bi zaštitili biodiverzitet, Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), odgovorno će se odnositi prema imovini Solane „Bajo Sekulić“, poručeno je iz tog preduzeća, u čijim je prostorijama juče izvršeno potpisivanje Zapisnika o primopredaji cjelokupne imovine Solane.

Ugovor o zakupu na godinu, potpisan je prošle nedjelje, a u međuvremenu je formirana komisija koja je izvršila popis imovine Solane i sačinila Zapisnik sa fotoelaboratom.

Osim nepokretnom imovinom, zemljištem i objektima, NPCG će upravljati i tehnološkim linijama – opremom za proizvodnju i preradu soli, vozilima i građevinskim mašinama.

„U cilju zaštite biodiverziteta, JPNPCG će preduzimati potrebne mjere i radnje kako bi se održao i unaprijedio uspostavljeni ekosistem u zakupljenom području, kao i da kroz zaštitu, promociju i razvoj turističke ponude na bazi prirodnih potencijala omogući dodatnu valorizaciju zakupljene imovine. Zakupljenu imovinu JPNPCG će koristiti sa pažnjom dobrog domaćina, isključivo u svrhu koja joj je namijenjena, prema planovima društva, odnosno planskim dokumentima Crne Gore i Opštine Ulcinj, i o svom trošku vršiti obezbjeđenje, fizičku i tehničku zaštitu imovine i sprečavanje vršenja protivpravnih radnji“, navodi se u saopštenju Nacionalnih parkova.

NPCG upravljaju sa 7,58 posto teritorije Crne Gore, odnosno prostorom pet crnogorskih nacionalnih parkova, a shodno zakonu, njihova osnovna djelatnost je zaštita, unapređenje i razvoj zaštićenih prirodnih područja.

“Imajući u vidu da područje Ulcinjske solane, kao buduće zaštićeno područje, odnosno područje od nacionalnog interesa, posjeduje vanredne prirodne vrijednosti, JPNPCG je iskazalo interesovanje da unaprijedi sistem njene zaštite, kao i da kroz promociju, edukaciju i razvijanje turističke ponude na bazi prirodnih potencijala obezbjedi dodatnu vrijednost ovom području”, dodaje se u saopštenju.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com