Orban: Ne želimo veliki broj muslimana u našoj zemlji, sjetite se otomanske vladavine - Volim Podgoricu

Orban: Ne želimo veliki broj muslimana u našoj zemlji, sjetite se otomanske vladavine

Prioritet Budimpešte je da ojača spoljnu granicu EU, odnosno granicu Mađarske sa Srbijom. Učiniće isto na granici s Hrvatskom, ukoliko izbjeglice krenu ka njoj.

To je izjavio mađarski premijer Viktor Orban dodavši da je Mađarska protiv primanja mnogo izbjeglica, koji su pretežno muslimani.

“Ne želimo da imamo veliki broj muslimana u našoj zemlji”, rekao je mađarski premijer i podsjetio kakvo je bilo iskustvo Mađarske sa otomanskom vladavinom, prenijela je agencija Rojters.

Orban je naveo da zvaničnici EU nisu ponudili da premjeste tražioce azila iz Mađarske, ali da će razmotriti sistem kvota ukoliko im takav način raspoređivanja izbjeglica bude ponuđen.

“Razmiještanje ilegalnih migranata među državama članicama EU je iluzorno rješenje”, ocijenio je Orban na konferenciji za novinare u Briselu, komentarišući predlog Evropske komisije.

U izvještaju njemačkog lista “Velt” se navodi da Evropska komisija razmatra preseljenje 54.000 migranata iz Mađarske u druge zemlje članice EU, što je Orban okarakterisao kao “blefiranje”, ističući da se te brojke nisu razmatrale u razgovorima u kojima je učestvovao u Briselu.

“A sistem kvota je moralno teško pitanje”, naveo je Orban, dodajući da to nije rješenje i da čak njegovi zagovornici to znaju.

Orban je naveo da niko ne govori o tome da li će manje izbjeglica dolaziti poslije uvođenja sistema kvota i ne postavlja se pitanje “šta će se desiti kada se izbjeglice razmjeste i kako će biti moguće da ih zadrže u zemlji koja im dodijeljena”.

Mađarski premijer je primijetio da se Evropa danas ne suočava sa izbjegličkom krizom, jer, kako je naglasio, “većina ilegalnih migranata nisu izbjeglice”.

Poslije razgovora sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, Orban je novinarima rekao da je istina da su mnogi migranti “zaista izbjeglice, ali da mnogo više njih ne bježi od progona ili ratova, već su krenuli u Evropu u nadi da će imati bolji životni standard”.

“Postoji veći broj migranata koji nisu iz ratnih zona i postoji neograničeno nadolaženje njih”, naveo je Orban i predložio da bi trebalo tim ljudima jasno staviti do znanja da izbjeglice koje nijesu iz ratnih zona, neće dobiti priliku da žive u Evropi, prenosi MTI.

(b92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com