CDU PORUČUJE: Petokraka za Nikšić prajd ne mora biti crvena - Volim Podgoricu

CDU PORUČUJE: Petokraka za Nikšić prajd ne mora biti crvena

Petokraka za Nikšić prajd ne mora biti crvene boje jer to nekome smeta. Neka joj druga boja ili boje neće umanjiti snažnu simboliku koju sa sobom nosi – kao znak slobode i jednakosti i vječne ljudske pobune, otpora i bunta, saopšteno je iz Crnogorske demokratske unije (Cdu).

Iz te stranke su kazali da sa pažnjom prate raspravu i nesuglasice koje su se javile povodom odabranog znaka za Paradu ponosa u Nikšiću.

“Kao građanska stranka liberalno-demokratske orijentacije, Cdu baštini i sve principe i vrijednosti poštovanja i zaštite ljudskih prava, razumijevanja, tolerancije i solidarnosti među ljudima, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, polnu ili bilo koju drugu  ljudsku razliku i posebitost. To je jasno potvrđeno i našim temeljnim političkim i programskim aktom – Manifestom crnogorskih demokrata”, navodi se u saoptšenju.

Na osnovu tih principa i vrijednosti, Cdu, kako su kazali, doživljava kontroverzu koja prati raspravu o znaku Parade ponosa u Nikšiću kao priliku da podsjeti i pozove aktiviste i promotere te aktivnosti na obavezu da obrate pažnju i uvaže reakcije i stavove onih pojedinaca i organizacija koje crvenu petokraku zvijezdu doživljavaju kao simbol istorijski potvrđenih vrijednosti antifašizma i borbe za slobodu.

“Takvi se stavovi i reakcije ne smiju ignorisati, niti omalovažavati. Ne vidimo dobrog opravdanja i razloga, da predstavnici LGBT populacije i aktivisti njihovih organizacija, kao grupe koja je, nažalost, i u našoj zemlji neopravdano izložena nekulturnim i ksenofobičnim napadima, i sa svoje strane – upravo zbog toga sto su tako često žrtve nerazumijevanja i agresije – i sami ne iskažu toleranciju prema onima koji upotrebu crvene petokrake doživljavaju kao atak na svoja uvjerenja i vrijednosti”, saopštili su iz te partije.

Cdu, kako dodaju, smatra da bi razumijevanje i tolerantni odnos organizatora Parade ponosa u Nikšiću povodom ovog slučaja pomogao svima u Crnoj Gori koji razumiju i žele da pomognu uspostavljanju onog sistema vrijednosti koji će potvrđivati ljudsku istinu da smo svi jednaki i jednako vrijedni.

“Petokraka, dakle, za ovu priliku, ne mora biti crvena – jer to nekome smeta. Neka joj druga boja ili boje neće umanjiti snažnu simboliku koju sa sobom nosi – kao znak slobode i jednakosti i vječne ljudske pobune, otpora i bunta. Promijenite boju zvijezde i time pokažite svoju mudrost i zrelost. Takvim dobronamjernim gestom  ce Vaša legitimna prava, koje mi razumijemo i podržavamo, biti osnažena. Tolerancija, razumijevanje i solidarnost – da bi bili iskreni i trajni – moraju biti i uzajamni”, poručuju iz Cdu-a.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com