Cijena nafte neprestano pada - Volim Podgoricu

Cijena nafte neprestano pada

Cijene nafte su danas u Aziji opet pale u očekivanju objavljivanja američkog izvještaja o zapošljavanju u avgustu.

Taj izvještaj bi, kako ocjenjuju analitičari, mogao odrediti vremenski period podizanja kamatnih stopa Feda.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 55 centi, na 46,2 dolara, dok je cijena sirove nafte “brent” pala za 62 centa, na 50,06 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Budući da Fed pomno prati podatke o zapošljavanju kako bi izmjerio snagu privrede, podaci o zapošljavanju bi trebalo da budu od ključnog značaja”, izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije “Filip fjučers”, Danijel Ang.

Prema njegovim riječima, ako podaci budu niži od očekivanja, to će značiti podizanje kamatne stope u decembru.

Podizanje kamatne stope će vjerovatno ojačati dolar, što će učiniti da nafta izražena u toj valuti postane skuplja za kupce koji koriste slabije valute, umanjujući tako tražnju i dovodeći do pada cijena, ocjenjuje Frans pres.

Prema riječima Anga, nafta je dobila određeni podsticaj nakon što je Evropska centralna banka (ECB) juče nagovijestila mogućnost proširenja programa monetarnih stimulusa, ako za to bude bilo potrebe.

Banka je, takođe, snizila projekciju privrednog rasta i inflacije u eurozoni za 2015-2017. godine, usljed rizika koji prijete zbog nižih cijena nafte i usporavanja privrednog rasta Kine.

2 komentara

  1. Help ! WikiLeaks is an multinational new media non-profit social group that publishes submissions of otherwise unavailable documents from nameless news sources and news leaks. Its website

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com