Lazović: Otvorile se mnoge mogućnosti - Volim Podgoricu

Lazović: Otvorile se mnoge mogućnosti

Uspješna implementacija projekta Promocija povezivanja širokopojasnim internetom graničnih oblasti planine Prokletije, otvorila je prostor za realizaciju drugih prekograničnih projekata u oblasti informacionog društva, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović.

Lazović, koji je i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, danas je u Ulcinju na završnoj konferenciji u sklopu projekta, rekao da je njegova uspješna impelmenatacija otvorila prostor i za učvršćivanje odnosa sa drugim državama regiona posredstvom apliciranja za IPA projekte.

„Izgrađeno partnerstvo sa albanskim Ministarstvom nam je dobar osnov za vjerovanje u spremnost i ostalih država za napretkom u digitalnoj agendi“, kazao je Lazović, saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Lazović je podsjetio da je projekat zvanično počeo u februaru prošle godine u Skadru i da je bilo potrebno realizovati dvije komponente – implementaciju širokopojasnog pristupa internetu u entitetima planinskog područja Andrijevice, Gusinja, Plava i Rožaja i digitalizaciju muzeja u Ulcinju.

„Prva aktivnost završena je u julu ove godine i smatram da smo na ovaj način obezbijedili dodatni podstrek daljem razvoju planinskog turizma, koji je prepoznat kao jedan od strateških razvojnih pravaca, ali i drugih potencijala područja Prokletija“, naveo je Lazović.

On je kazao da je danas privedena kraju druga, ujedno i posljednja fazu projekta, odnosno otvaranje digitalnog muzeja u Ulcinju.

„Time Ministarstvo pokazuje svoju digitalnu viziju kulture, kroz doprinos njenoj zaštiti, promovisanje dostupnosti kulturne baštine, ali i uticanjem na povećanje broja posjetilaca ovog muzeja“, rekao je Lazović.

On je saopštio da nije Ulcinj slučajno izabran za sjedište digitalnog muzeja, već zbog spajanja istorije i tradicije sa modernim digitalnim dobom.

„U narednom periodu nastavićemo komunikaciju i saradnju u oblasti razvoja informacionog društva između Albanije i Crne Gore, a prilika za to je Konferencija o partnerstvu za otvorenu upravu u Albaniji koja se održava naredne sedmice, kao i Ministarska konferencija u okviru Infofesta, krajem septembra u Budvi“, dodao je Lazović.

Postavka u Digitalnom muzeju prikazivaće putem trodimenzionalne animacije dio istorijskog i kulturnog nasljeđa grada Ulcinja.

(rtcg)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com