Pronalazači “zlatnog voza”: Sami ćemo izvući voz - Volim Podgoricu

Pronalazači “zlatnog voza”: Sami ćemo izvući voz

Poljak i Njemac koji su prijavili vlastima u Valbžihu otkriće oklopnog voza iz vremena Hitlerovog Trećeg Rajha, možda legendarnog nacističkog “zlatnog voza” u planinama na jugo-zapadu Poljske pojavili su se danas prvi put pred novinarima da optuže poljske vlasti da sa njima ne sarađuju i najavili su da su spremni uz pomoć sponzora da iz podzemnog tunela izvuku voz sami.

“Imamo dokaze da voz postoji. Imamo sponzore koji će investirati svoj novac u taj projekt da se ne opterećuje državna kasa. Možemo iz svojih sredstava i uz svoju opremu da istražimo teren i obezbijedimo nalazište. Voz bi trebalo da ostane u Donjoj Šleziji kao atrakcija bez presedana”, saopštili su danas poljskoj televiziji Pjotr Koper i Andreas Rihter.

Do danas su se Koper i Rihter skrivali, kako su rekli u strahu za svoje živote a u njihovo ime govorio je i kontaktirao vlasti samo advokat.

Da se pojave pred TV kamerama i medijima pošalju saopštenje i otkriju identitet, danas prvi put od sredine avgusta kada su se pojavile prve vijesti o navodnom otkriću, natjerale su ih optužbe u medijima da dvojica lovaca blaga na osnovu nekih nejasnih mapa traže od poreskih obveznika da o njihovom trošku krene komplikovana operacija u koju je uključena i armija a koja, ako se voz ne nađe, ili u njemu budu, recimo samo bojni otrovi, samo može da izvuče ogromna sredstva iz državne kase.

“Nikada nismo zahtjevali da nam se prizna 10 odsto vrijednosti kao nalazačima, zato što nam to pripada po zakonu. Veliki dio tog novca investiraćemo u izgradnju specijalnog muzeja za to otkriće”, kazali su danas Koper i Rihter.

Prijava 18. avgusta vlastima u Valbžihu da su Poljak i Njemac otkrili stari oklopni voz s kraja Drugog svjetskog rata kada su Njemci bježali i prevozili opljačkane umjetničke predmete u dubinu njemačke teritorije, bježeći od Crvene armije, izazvala je u Poljskoj pravu zlatnu groznicu.

Oživjela je odmah lokalna legenda o nacističkom vozu sa 300 tona zlata iz banke u tada još njemačkom Vroclavu koji je ušao pred kraj rata u tajanstveni, do danas neistraženi podzemni nacistički kompleks tunela i bunkera Div u planinama kraj Valbžiha i ostao izgubljen u podzemnom lavirintu.

Putem iz lokalnih u svjetske medije navodno otkriće oklopnog voza dugog preko 100 metara zagolicalo je maštu lovaca na blago u svijetu toliko da mnogi potajno očekuju da bi u vozu mogla da se nađe i slavna Ćilibarska odaja koju su nacisti ukrali iz Carskog sela u Rusiji a zameo joj se svaki trag.

(Beta)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com