Kankaraš pod lupom tužilaštva: administracija pogrešno obračunala komunalije za “Regent” - Volim Podgoricu

Kankaraš pod lupom tužilaštva: administracija pogrešno obračunala komunalije za “Regent”

Osnovno državno tužilaštvo  u Kotoru, po nalogu Vrhovnog državnog dužilaštva (VDT), pokrenulo je izviđaj na osnovu krivične prijave koju početkom maja, protiv bivšeg gradonačečnika Tivta Miodraga-Dragana Kankaraša (DPS), podnijela NVO „Tivatska antikorupcijska akcija“, potvrđeno je „Vijestima“ iz VDT.

„Krivičnu prijavu NVO ‘Tivatska  antikorupcijska akcija’ protiv M. K. zbog krivičnog djela – nesavjestan rad u službi, VDT je dostavilo u nadležnost Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru. Krivična prijava odnosi se na navodno protivzakonito omogućavanje obračuna i naplate naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za objekat “Regent” u okviru Porto Montenegra, usljed čega je opštini Tivat nanijeta šteta od najmanje jedan milion eura”, navelo je “Vijestima”  VDT-a.

Iz kabineta Ivice Stankovića saopštili su i da je, po izvještaju koji im je dostavljen iz kotorskog ODT, to tužilaštvo “pribavilo dokumentaciju iz Opštine Tivat, i obavilo određena saslušanja”.

“U daljem postupku biće saslušana i druga lica, nakon čega će se donijeti odluka o daljem postupanju”, rekli su iz VDT-a, ne  preciziraju da li će na saslušanje pozvati i aktuelnog gradonačelnika Tivta Ivana Novosela (DPS).

Novosel  je  prošle sedmice u intervjuu Radio Tivtu, praktično  priznao da je administracija njegovog prethodnika Kankaraša, pogrešno obračunala komunalije za “Regent” i da je Porto Monteneru po tom osnovu 2012. naplaćeno preko milion eura manje nego što je trebalo.

Na pitanje što je sa izvještajem interne opštinske Komisije o naplati komunalija za „Regent“, Novosel je  kazao da je “Komisija završila posao”, ali da on još nije dobio “izvještaj u zvaničnoj formi”.

“Ja insistiram na tome, ali predsjednik Komisije je na bolovanju… Komunalije su obračunate, sa Portom Montenegrom smo potpisali Ugovor o isplati u ratama. To se već radi, plaćanja idu.  Obračunato je milion i 70 hiljada eura. Taj problem smo skinuli sa dnevnog reda. Izvještaj Komisije će biti pred odbornicima naše Skupštine. Bilo je određenih nepravilnosti, pokrenuti su i disciplinski postupci protiv nekih službenika koji su radili na tim poslovima. Ne bih sad pojedinačno govorio. Bilo je određenih propusta i tehničke i svake druge prirode”, kazao je tada Novosel da bi nakon dva dana tvrdio da su ga “Vijesti”  “tendeciozno i neistinito” interpretirale.

Odmah nakon toga, u javnost je procurio aneks Ugovora o naplati komunalija za “Regent” koji su Opština i Porto Montenegro potpisali 15. maja ove godine, a po kome Porto Montenegro pored 445.972 eura plaćenih 2012. treba da u pet rata, u lokalnu kasu uplati još 1.064.038 eura do 1. oktobra naredne godine.

TAA: Ovo nije posao za kotorsko tužilaštvo, već za Katnića

Aktivisti TAA ocijenili su da je u slučaju komunalija za “Regent”  riječ o  “organizovanoj kriminalnoj grupi na čijem je čelu Kankaraš”.
Kao njegove saučesnike i pomagače u učinjenim navodnim krivičnim djelima, oni su označili i Novosela, predsjednika So Tivat Krsta Boškovića (SDP) i glavnu administratorku  Jovanku Laličić (DPS).

“Ne sumnjamo u dobru volju ljudi u ODT Kotor da se bave ovim slučajem, ali oni jednostavno nemaju kapaciteta za ovakve slučajeve visoke korupcije. Stoga smatramo da bi specijalni državni tužilac za organizovani kriminal i korupciju Milivoje Katnić trebao da pod hitno uđe u Opštinu Tivat, počne izviđaj, a bogami,  i hapšenja aktera ove afere”, kazao je Mirko Kovačević iz TAA.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com