TATA, NEMOJ DA UMREŠ, MOLIM TE: Poslednje riječi malog Ajlana prije nego što ga je more otrglo od oca! - Volim Podgoricu

TATA, NEMOJ DA UMREŠ, MOLIM TE: Poslednje riječi malog Ajlana prije nego što ga je more otrglo od oca!

Tetka Ajlana Kurdija, trogodišnjeg sirijskog dječaka koji se utopio pokušavajući da dođe do Evrope, a čija je fotografija s turske plaže šokirala i duboko potresla svijet, otkrila je da su poslednje riječi mališana bile ‘Tata, molim te, nemoj da umreš’.

Fatima Kurdi iz Kanade, u ispovijesti za Dejli telegraf, kaže da je Ajlan molio svog oca da ga spasi dok su se borili s talasima u Egejskom moru. Ajlanov brat Galip (5) i majka takođe su se utopili, a preživio je samo njegov otac, Abdulah Kurdi.

Foto: APFoto: AP

Fatima Kurdi kaže da  joj je žao što je porodici poslala novac da plate za put krijumčaru i da je pričala telefonom s bratom koji joj je otkrio da je pokušavao da spasi svoje sinove dok se trudio da i sam ne potone.

“Kad se brod prevrnuo, a talasi počeli da ga poklapaju, sinovi su mu bili u naručju. Svom snagom ih je pokušavao držati iznad površine mora kako bi mogli da udahnu, a oni su vrištali ‘tata, molim te nemoj da umreš’ – ispričala je Abdulahova sestra u suzama.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Uskoro je, kako kaže, Abdulah je shvatio da je Galip umro, pa ga je pustio.

“Pokušavao je da spasi Ajlana. Kada ga je pogledao, krv mu je tekla iz očiju. Zatvorio mu je oči i pustio ga. Tada je potražio suprugu, koja je plutala na moru. Rekao mi je: ‘Pokušao sam ih spasiti svim silama, nisam mogao”, ispričala je Fatima Kurdi, frizerka iz Toronta, koja je početkom ove godine pokušala da brata i njegovu porodicu dovede u Kanadu, ali zahtjev za azil navodno im je odbijen, iako kanadske vlasti tvrde da nije bio ni podnesen.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Rekla je da se sa bratancima čula pre nego što su se zaputili prema Euvopi i da se stariji Galip nadao da će kupiti novi bicikl kada dođu u Evropu.

Abdulah Kurdi sahranio je juče svoju djecu i suprugu u Kobaneu, kurdskom gradu na granici Sirije i Turske, gdje je saznao da su mu teroristi Islamske države  ubili još 11 osoba iz familije.

Foto: APFoto: AP
(kurur.rs)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com