Budi odgovoran: Izrečene tri novčane kazne od 300 do 400 eura - Volim Podgoricu

Budi odgovoran: Izrečene tri novčane kazne od 300 do 400 eura

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 56 primjedbi, na osnovu kojih su izrečene tri novčane kazne od 300 do 400 eura.

Inspektori su sa 400 eura kaznili neimenovanog pružaoca turističkih usluga iz Petrovca i zabranili mu obavljanje turističke djelatnosti. Sa po 300 eura su kažnjeni hercegnovski SBS i prodavnica u Baru, jer je utvrđeno da radnici nemaju identifikacionu karticu i da je rješenje o kategorizaciji isteklo, odnosno zato što jedna od zaposlenih nema socijalno osiguranje.

Ove sedmice nijesu obavljene kontrole podgoričke RA-NI Company, kafane u Sutomoru i prodavnice za popravku mobilnih telefona u Podgorici, jer su objekti bili zatvoreni, nijesu radili ili se nijesu nalazili na navedenoj adresi.

Inspektori su donijeli rješenje da se ukloni štand voća i povrća u Ulcinju i objekat Montenegro u Petrovcu, kao i da se otklone nepravilnosti u slučaju nelegalnog zapošljavanja u Osnovnoj školi “Jugoslavija” u Baru.

Nadležnim inspekcijama proslijeđene su prijave nelegalne gradnje u Podgorici i reklamiranja bez dozvole preduzeća Rent-a-car I TA u Budvi, dok je kotorskom Che novi, koji nema normativa za određena pića, naloženo da otkloni nepravilnost.

Prilikom kontrole utvrđeno je i da D.R. i N.D. iz Podgorice nemaju građevinsku dozvolu.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u slučaju podgoričkog Maxija, Pobjede, Tehnoluxa, Sport Vision Bravera i pekare Anda, mliječnog restorana Mata u Tuzima, beranskog Gril Pita-a, hercegnovskog Metalurga i otpada na Lovranji u Kotoru. Inspektori su kontrolisali i više slučajeva navodne nelegalne gradnje u Plavu, na Svetom Stefanu, Pržnom i Ulcinju, ali nepravilnosti nijesu utvrđene.

Od ukupno 56 pritužbi, koje su evidentirane od ponedjeljka, 16 nije dobilo odgovor, dok je šest u proceduri. Pritužbe u proceduri odnose se na neprijavljene radnike, rad na crno, različite cijene na farovima i kasi, plažni mobilijar koji pokriva 90 odsto plaže, mjerenje mesa sa ambalažom i kineski butik koji nema knjigu žalbi.

Pritužbe na koje nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na nepropisno parkiranje, neizdavanje fiskalnih računa, rupe na putu, uličnu rasvjetu koja ne radi, naplatu kesa s logom i nelegalno izdavanje dječijih automobila.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Nedavno je uvedena i nova kategorija nepravilnosti koje građani mogu da prijavljuju tokom predstojeće turističke sezone pod nazivom Nepravilnosti na kupalištima.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

(Mina)

463 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com