Franović: Penzionerima obezbijediti lokaciju za izgradnju stanova - Volim Podgoricu

Franović: Penzionerima obezbijediti lokaciju za izgradnju stanova

Opština Kotor treba u što kraćem roku obezbijediti lokacije za izgradanju stambenih objekata za penzionere, kako bi se stvorili uslovi da Fond PIO i Savez penzionera odobri finansijska sredstva za njihovu izgradnju, kazala je članica Predsjedništva Pozitivne i sekretarka OO Kotor, Svetlana Franović.

“Naime, Udruženje penzionera Kotor broji 4800 članova, od kojih veliki broj živi u neuslovnom stambenom smještaju, kod uže porodice ili su podstanari, a oko 40% ih je u stanju socijalne potrebe.
Veliki broj Opština u Crnoj Gori je obezbijedilo lokacije za izgradanju stambenih objekata za penzionere i tako stvorile uslove lokalnim udruženjima penzionera da od Fonda PIO i Saveza penzionera dobiju finansijska sredstva za realizaciju”, dodala je Franović.

Ona je kazala da je više zahtjeva upućeno opštini Kotor za ustupanje građevinske parcele bez naknade i plaćanja komunalija, na koja je Sekretarijat za imovinsko pravne poslove konačno odgovorio da Opština ne posjeduje nepokretnosti koje bi poslužile Udruženju za rješavanje stambenih pitanja svojih članova.

Iako su predsjednik i potpredsjednik Opštine ovaj problem najavili kao  predmet skupštinskog zasijedanja Franović kaže da to nije učinjeno .

Na pitanje odbornika Pozitivne iz Sekretarijata je saopšteno da je Opština izdvojila parcelu u KO Dub koja je upisana kao vlasništvo Ministarstva prosvjete i nauke Crne Gore i ista je predmet zamjene za drugu lokaciju u KO Dobrota I.

“Udruženje penzionera od Opštine za sada ima jedino tužbu zbog neosnovane uknjižbe poslovnog prostora u Starom gradu od čijeg rentiranja isplaćuje pomoć najugroženijim članovima, iako su  ostali poslovni prostori bez problema pojedincima od strane Opštine dodjeljeni sumnjivim tenderima. Opština Kotor očigledno pokušava da izbjegne obavezu koju ima prema građanima koji su godinama ulagali u stambenu izgradnju preko obaveznog doprinosa. Zahtijevamo od Opštine Kotor da konačno počne poštovati zakon i u što kraćem roku preduzme sve neophodne aktivnosti da ispuni obaveze prema svojim građanima i time pokaže elementarni minimum brige o penzionerima, koji su najranjivija kategorija društva”, zaključila je Franović.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com