Prvi znaci lošeg braka! - Volim Podgoricu

Prvi znaci lošeg braka!

Prilično je normalno za parove u dugim vezama i braku da vremenom nestane strasti, i da supružnici počnu da se doživljavaju prije kao cimeri nego kao seksualni partneri.

S druge strane, istina je da brak bez seksa i strasti ne nastaje preko noći. Stručnjaci za veze su izdvojili šest znakova koji ukazuju na to da ste na putu ka braku bez seksualne povezanosti.

Nemate često seks

Ovo je i više nego očito. Ukoliko ne možete da se sjetite posljednjeg puta kada ste imali seks, i ukoliko su oni postali “poslastica” koja se dešava samo za specijalne prilike kao što su rođendani, godišnjice ili praznici, onda to nije dobar znak.

“Možda su prošli mjeseci, možda čak i godine, ali što više vremena prolazi, teže je seksualni život vratiti na početak”, kaže Tami Nelson, sertifikovana seksologinja i seksualna terapeutkinja, autorka knjige “Getting the Sex You Want”.

“Biološki, tijelo prestaje da proizvodi hormone koji podstiču seksualno uzbuđenje, posebno ukoliko imate dug period bez seksa. Nakon toga počnete da se osjećate kao da vam i ne nedostaje”, objašnjava Nelson.

Ali, kako se vratiti? Ako već ne može da bude spontano, makar odredite datume i dane za seks. “Što više seksa imate, više ga želite”, kaže Nelson.

Nema dodira

Ukoliko ste u vezi ili braku u kojem nema povremenih dodira, poljubaca i zagrljaja, to znači da imate problem.

“Uživajte u jednostavnim i senzualnim stvarima. Romantičnu atmosferu možete napraviti čak i dok gledate TV. Sjedite jedno do drugog, držite se za ruke, stavite glavu u partnerovo krilo. Ovo su važne stvari zato što intimnost podstiče proizvodnju dopamina i drugih hormona zbog kojih se osjećate povezanijima”, objašnjava ova seksologinja.

Živite paralelne živote

“Možda živite u istoj kući i spavate u istom krevetu, ali to je zapravo sve što u posljednje vrijeme dijelite sa svojim partnerom. Još kad se tome doda gust dnevni raspored koji uključuje posao, brigu o djeci, malo vremena ostaje za seks”, kaže Susan Kraus Vitborn, psiholog i autorka bloga Fulfillment At Any Age na starnici Psychology Today.

Ona sugeriše da, i pored gustog rasporeda, napravite plan u kojem ćete partnera uključiti u zajedničke aktivnosti i pronaći slobodno vrijeme za zajedničko druženje. “Vremenom ćete se podsjetiti zašto ste zapravo zajedno i u kolikoj mjeri vam nedostaje vaš partner”, kaže Kraus Vitborn.

Počeo je da vas privlači neko drugi

Ukoliko ste vi ili vaš partner počeli da razvijate emocije prema nekom drugom, pa čak i ako je u pitanju samo mentalna ili emocionalna privlačnost bez fizičkog kontakta, to nije dobar znak.

“Činjenica da je počeo da vas privlači neko drugi govori samo o tome da vam nešto nedostaje u vašem braku ili vezi i to nesvjesno pokušavate da pronađete na drugom mjestu. Istina je da ovo može uništiti vezu ili brak ukoliko oba partnera nijesu spremna da rade na vezi i održe je. Potrudite se malo više, pokušajte da u vašem partneru vidite što više dobrih osobina i poslaćete mu/joj poruku o tome koliko vam zapravo znači”, savjetuje Kraus Vitborn.

Ne inicirate seks

Da li vam pomisao da sami inicirate seks uzrokuje anksioznost i stvara pritisak, i očekujete da je uvijek vaš partner taj koji mora da napravi prvi korak?

“Iniciranje seksa znači da bar jedno od vas preuzima odgovornost. Uvijek je jedna strana ta koja više inicira i ulaže trud u nešto i to je savršeno u redu. Međutim, kad oboje to prestanete, može doći do problema”, navodi Kraus Vitborn.

Nijeste emocionalno povezani

Kada ste u dugoj vezi ili braku, seks nije samo fizička stvar, on je manifest dublje povezanosti između vas i partnera.

“Emicionalna i seksualna povezanost idu ruku pod ruku, podstiču se i čine savršen spoj. Dajte komplimente svom partneru/partnerki, izrazite zanimanje za ono što se dešava u njegovom/njenom životu i dajte mu/joj do znanja koliko vam je zapravo stalo”, savjetuje ova psihologinja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com