VUJANOVIĆ: Terorizam i rat zloupotreba vjere, NATO obezbjeđuje mir - Volim Podgoricu

VUJANOVIĆ: Terorizam i rat zloupotreba vjere, NATO obezbjeđuje mir

Ugrožavanje mira, terorizam i rat uvijek su brutalna zloupotreba izvornih vjerskih poruka, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u Tirani na Međunarodoj konferenciji mira. Zato su, naglašava on, evropske i NATO integracije okvir koji obezbjeđuje mir.

“Ratovi i oružani sukobi su konstanta svjetske istorije tako da je do XX vijeka rat doživljavan normalnim stanjem čovječanstva, a mir predahom između dva rata. Poslije tragičnih iskustava Prvog i Drugog svjetskog rata, užasnih zločina, enormnog gubitka ljudskih života i materijalnog razaranja, potreba mira u svijetu postaje dominantna. U afirmaciji mira posebna vrijednost pripada svim religijama. Religije propovijedaju mir i traže da se on prvo uspostavi u sebi, a onda među ljudima, kako bi se obezbijedio u ukupnom društvu”, kazao je Vujanović

On podsjeća da Isus Hrist u svojoj Besjedi na Gori poručuje da su blaženi mirotvorci jer će se oni sinovima Božijim nazvati.

“Jevrejska vjera poručuje da su putevi razumijevanja putevi mira. Vrednujući čovjeka i mir u kome će on živjeti poslanik Muhamed u Oproštajnom Hadžu poručuje da je čovjek dijelo božije i da je proklet onaj ko ga ruši. Zato konstatujmo da je ugrožavanje mira, terorizam i rat uvijek brutalna zloupotreba izvornih vjerskih poruka i da samo mir znači poštovanje pravih religijskih vrijednosti”, istakao je Vujanović.

Naglašava da Balkan ima posebnu obavezu obezbjeđenja stabilnosti i mira jer dobro znaju strahote rata.

“Prvom svjetskom ratu koji je počeo na Balkanu predhodila su dva balkanska rata, a Drugi svjetski rat vodio se na cijelom prostoru Balkana. Dvadeseti vijek je okončan ratovima koji su obilježili raspad bivše Jugoslavije. Zato je Blakan obavezan da njeguje i afirmiše mir kao svoju trajnu vrijednost. Koji su putevi trajnog obezbjeđenja stabilnosti i mira Balkana. Nesumnjivo integracije i ekonomski razvoj”, poručio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, integracije znače zajedništvo naroda i država, relativizuju vrijednost granica, a svim narodima daju mogućnost da žive u zajedničkom integracionom okviru.

“Za Zapadni Balkan je ovo posebno važno jer je raspad bivše Jugoslavije kroz rat i razaranja nastao upravo zbog granica. Ambicijom da se granice bivših republika Jugoslavije promijene i da njene velike nacije dobiju velike države. Među državama koje imaju integracionu povezanost nema rizika sukoba, a mir postaje trajna vrijednost koja ih povezuje. Zato su evropske i NATO integracije okvir koji obezbjeđuje mir. Crna Gora je posvećena integracijama, a ove godine očekuje poziv za NATO – savez koji je najbolja garancija mira, a naše članstvo u njemu doprinos stabilnosti regiona”, kazao je crnogorski predsjednik.

(Cdm)

2 komentara

  1. That’s not me not used to blogging and actually value internet site. You can find much innovative content that peaks my interest. Let me bookmark your website whilst checking you out of trouble.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com