MINISTARSTVO: Sreća i Numanović spriječili teže posljedice u Bijelom Polju - Volim Podgoricu

MINISTARSTVO: Sreća i Numanović spriječili teže posljedice u Bijelom Polju

Odgovornost za odlaganje javne rasprave o Nacrtu zakona o vjerskim slobodama pripada isključivo pojedincima koji su neprimjerenim ponašanjem, uvredama, psovkama i vulgarnim skandiranjem onemogućili održavanje okruglog stola. Takvo ponašanje je prihvatila ogromna većina prisutnih, uključujući i sveštena lica, kazali su u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. U tom vladimom resoru navode da su zahvaljujući srećnom slučaju i naporima ministra Suada Numanovića spriječene teže posljedice u Bijelom Polju.

Danas u Bijelom Polju (FOTO: Beća Čoković, Dnevne novine)

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj kazali su da  Ministarstvo za ljudska manjinska prava snosi moralnu i zakonsku odgovornost za javni skup koji je organizovalo u Bijelom Polju, a koji nije održan zbog verbalnog napada na mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihaila.

MIHAILO BJELOPOLJCIMA: Bog im odmaže kad su ovakvi, SPC je na kokošjim nogama

Tim povodom reagovali su u Ministarstvu i objasnili da je prema programu Javne rasprave planirano održavanje tri okrugla stola,  u Bijelom Polju, Kotoru i Podgorici, a da je javni poziv za učešće upućen svim građanima, pripadnicima svih vjeroispovjesti, kao i svim zainteresovanima u Crnoj Gori.

U skladu sa planom Javne rasprave u Bijelom Polju, kako se ističe, rezervisana je sala koja je ispunjavala tehničke uslove za održavanje događaja ovog tipa i čiji je kapacitet stotinu dvadeset mjesta.  Na današnjem skupu bilo je više stotina lica.

POLICIJA SPASILA MIHAILA: Bjelopoljci ga napali i nazivali “sotonom” i “ustašom”

U Ministarstvu dodaju da uslovi koji su nastali na početku javne rasprave nijesu bili primjereni za ovakvu vrstu dijaloga, te je je procijenjeno da ona ne može biti održana.

“Jasno je da se ne radi o spontanom dolasku tolikog broja građana, a svakako da njihove neprimjerene parole nisu stavovi eksperata iz oblasti vjere, već demonstracija necivilizovanog ponašanja. Takođe, jasno je da ne radi ni o kakvim zainteresovanim licima već o grupi koja je organizovano došla da skandira i da ne dozvoli održavanje javne rasprave. Pojava delegacije Crnogorske pravoslavne crkve samo ih je dodatno motivisala da ostvare svoju namjeru. Njihovi uzvici nijesu primjerni za nekoga ko sebe smatra vjernikom, jer je odlika vjere mir i čovjekoljublje, a ovi “vjernici” su na Javnoj raspravi demonstrirali isključivo mržnju”, navedeno je u reagovanju.

U Ministarstvu naglašavaju da nijesu mogli pretpostaviti da će pojedinci grubo zloupotrijebiti otvorenost javne rasprave i poziv za učešće na okruglom stolu.

Bijelo Polje: Građani nasrnuli na mitropolita Mihaila, spasila ga policija!

“Možemo da zahvalimo samo srećnom slučaju i naporima ministra Suada Numanovića što nije došlo do težih posljedica i što niko nije povrijeđen, a ne tome što su, navodno, sveštenici SPC „pribrano i dostojanstveno štitili red i mir na skupu”. Sveštenici SPC su uzvikivali neprimjerne parole ili su pasivno posmatrali takvo ponašanje. Ni jednim činom nisu pokušali da utiču na razjarenu masu da se smiri. Toliko o njihovom naporu da održe red i mir”, stoji u reagovanju.

U tom Vladinom resoru podsjećaju da je cilj javne rasprave o  Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti dijalog o rješenjima koja su njima predviđena. Odlaganjem javne rasprave u Bijelom Polju postignuto je, ističu, upravo suprotno.

“Odgovornost za to pripada isključivo zlonamjernim pojedincima, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je učinilo sve da se javna rasprava održi kako dolikuje takvim skupovima. Donošenje novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti je u funkciji održavanja modela vjerske tolerancije, tradicionalnih vjerskih sloboda i suživota svih nacionalnosti i konfesija u Crnoj Gori”, dodaje se u reagovanju.

Stoga je Ministarstvo još jednom pozvalo sve zainteresovane subjekte, a naročito predstavnike vjerskih zajednica, da ne dozvole politizovanje Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, i da se prema njemu odnose konstruktivno i profesionalno.

“Ovo neće omesti sprovođenje programa Javne rasprave, a teško su se prevarili oni koji su smatrali da će ovakvim incidentima uticati na to da  Ministarstvo i Vlada iz Javne rasprave povuku Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti. Država Crna Gora je posvećena očuvanju i unapređenju vjerskih sloboda i uspostavljanju partnerskih odnosa sa vjerskim zajednicama”, poručeno je u reagovanju.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com