Budva: Za posao vozača u Hitnoj tražili doktora! - Volim Podgoricu

Budva: Za posao vozača u Hitnoj tražili doktora!

Na sajtu državnog Zavoda za zapošljavanje, objavljen je nedavno oglas kojim se za mjesto vozača u timu za hitnu medicinsku pomoć u Budvi traži, ni manje ni više, nego doktor medicine.

Upravo takav oglas iznenadio je čitaoca Dnevnih novina, koji se obratio redakciji, s namjerom da pažnju skrene na degradaciju ljekarske profesije u Crnoj Gori.

Na sajtu ZZZCG prije nekoliko dana objavljen je oglas za radno mjesto “Vozač u timu za hitnu medicinsku pomoć”, kao jedan od uslova se navodi da kandidat mora biti doktor medicine, pišu Dnevne novine.

U tekstu oglasa piše i da taj posao može obavljati kandidat sa višom ili srednjom stručnom spremom ili medicinski tehničar.

Takav oglas iznenadio je predsjednicu Sindikata zdravstva, pri Savezu sindikata, Ljiljanu Krivokapić koja je Dnevnim novinama saopštila da je protokol u svijetu takav da vozač u hitnoj medicinskoj službi mora, osim vozačke dozvole, imati položen i stručni ispit.

“Međutim, on ne mora biti doktor medicine, tako da se vjerovatno radi o nenamjernoj grešci”, pretpostavlja Krivokapić.

Ipak, da li je u ovim slučajevima u pitanju greška ili ne, posao ljekara u Crnoj Gori je, prema riječima Krivokapić, posljednjih godina degradiran.

“Ljekari su intelektualna elita društva. Doktor je u društvu prepoznat kao neko ko zavređuje mnogo više od onog što dobija. Mi smo bili strpljivi i trudili se da kao humanisti radimo čestito svoj posao, onoliko koliko umij emo. Međutim, vidjeli smo u posljednje vrijeme da zemlje u tranziciji, koje su u postupku pristupanja ili su već ušle u Evropsku uniju, imaju bolje zarade nego mi”, tvrdi Krivokapić.

Da je možda u pitanju greška smatra i predsjednik Sindikata zdravstva pri USS Vladimir Pavićević.

“Za vozača se, naravno, traži odgovarajuća stručna sprema, ali ne i da bude doktor medicine. Mada u svijetu nije nepoznato da neke zdravstvene ustanove koje žele da optimizuju broj zaposlenih, pa u slučaju da doktor zna da vozi auto, ako ide na teren, vozi kola, ali za to mu je zarada veća”, rekao je Pavićević.

Osim ovog čitaocu Dnevnih novina pažnju je privukao i oglas u kojem je raspisan konkurs za poziciju doktora medicine u Domu zdravlja u Nikšiću, a za potrebe specijalizacije, s navedenom platom u iznosu od 350 eura.

Krivokapić navodi da se u oglasu nije smio naći iznos zarade.

“Za mene je neshvatljivo da u konkursu istaknete lični dohodak, jer se on prima po formuli, po koeficijentu složenosti, u zavisnosti od stepena stručne spreme. Pitam se ko je zapravo takav oglas mogao da da i da tražimo jedno obrazloženje, odakle ta suma i po kom osnovu?”, naglasila je Krivokapić.

Pavićević, s druge strane navodi da je u pitanju očigleno greška, jer najniža plata ljekara opšte prakse ne može biti ispod 440 eura.

Direktor nikšićkog Doma zdravlja Veselin Bulatović pojasnio je u izjavi Dnevnim novinama da doktorima medicine u toj zdravstvenoj ustanovi plate nijesu po 350 eura.

“Kod nas u srijedu počinju da rade tri doktorice, Ijekari opšte prakse koji su završili staž i njihove plate iznose 500 eura pa i više. U narednom periodu zaposlićemo još četiri doktora medicine koji nijesu završili staž i njihove plate iznose 240 eura i njih isplaćuje Vlada po osnovu nadoknade za staž”, kazao je Bulatović.

On je kazao da o detaljima oglasa koji je objavljen nije upoznat.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com