NAPUKLA POSUDA: Priča koja će vam pokazati da su male mane, u stvari prednosti - Volim Podgoricu

NAPUKLA POSUDA: Priča koja će vam pokazati da su male mane, u stvari prednosti

Stara Kineskinja je imala dvije velike posude koje su visile na krajevima motke koju je nosila na ramenima. Jedna od posuda je imala pukotinu na sebi dok je druga bila savršena i uvijek donosila celu količinu vode. Na kraju dugog puta između izvora i kuće, napukla posuda bi stigla polupuna.  Ovo se dešavalo čitave dvije godine: žena je donosila kući samo posudu i po vode.

Naravno, savršena posuda je bila ponosna na svoje dostignuće.

No, sirota napukla posuda je bila posramljena zbog svog nesavršenstva, i osjećala se bijedno zbog toga što je mogla da postigne samo pola od onoga za šta je bila stvorena.

Nakon dvije godine ovog gorkog neuspjeha, progovorila je ženi na izvoru:

– Tako se stidim sebe, jer ova pukotina prouzrokuje da voda iscuri na putu do tvoje kuće.

Starica se nasmijala:

– Da li si primijetila da ima cvijeća na tvojoj strani puta, a nema ga na strani puta druge posude? To je zato što sam ja uvijek znala za tvoju manu. Zato sam i posadila sjemenje cvijeća na tvoju stranu puta, i svaki dan pri povratku, ti bi ih zalila. Već dvije godine ja berem to cvijeće i ukrašavam svoj sto. Da nisi baš takva kakva jesi, ne bi bilo te ljepote da uljepša moju kuću.

Svako od nas ima svoju jedinstvenu manu. Ali su upravo naše jedinstvene pukotine i mane ono što čini naš život tako interesantnim i nagrađujućim. Svaku osobu treba prihvatiti takvu kakva jeste i tražiti dobro u njoj.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com