Rast privrede 3,5 odsto, finansijsko stanje stabilno - Volim Podgoricu

Rast privrede 3,5 odsto, finansijsko stanje stabilno

hodno procjenama Centralne banke Crne Gore CBCG za prvu polovinu 2015. godine, realni rast crnogorske privrede iznosio je oko 3,5 odsto. Inflacija je u ovom periodu bila pozitivna, oslikavajući blago poboljšanje stanja u privredi i oporavka agregatne tražnje, a stanje finansijskog sistema bilo je stabilno.

To je zaključeno na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost, kojoj su prisustvovali guverner Centralne banke Crne Gore Milojica Dakić, predsjednik KHOV Zoran Đikanović i predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović, održana je danas.

Na današnjoj sjednici Savjeta razmatrano je tekuće stanje finansijske stabilnosti, rizici i ranjivosti ukupnog privrednog sistema koji su bili prisutni u drugom kvartalu 2015. godine.

Analizirani su trendovi i događaji koji su uticali na stanje crnogorske privrede, kako iz domaćeg, tako i iz međunarodnog okruženja. Sa aspekta uticaja, izvora i intenziteta ranjivosti, analizirani su i potencijalni rizici koji bi mogli uticati na sistemski rizik i stanje finansijske stabilnosti.

“Domaće okruženje crnogorske privrede karakteriše rast skoro svih bitnih sektora ekonomije,  u odnosu na isti kvartal 2014. godine i shodno tome skoro sve međunarodne institucije su revidirale prognoze rasta crnogorske privrede”, navodi se u saopštenju.

Najizraženiji rizik u prvoj polovini 2015. godine i dalje je  nelikvidnost realnog sektora.

Savjet je, pored realnog, razmatrao stanje u Crnoj Gori u fiskalnom, finansijskom i sektoru odnosa sa inostranstvom.

“Prvu polovinu godine obilježilo je povećanje deficita tekućeg računa, ali i rast priliva stranih direktnih investicija. Bankarski sistem je stabilan, solventan i likvidan. Takođe, stanje na tržištu osiguranja i kapitala je stabilno. Podaci iz fiskalnog sektora ukazuju na stabilna kretanja koja se ogledaju u povećanju ostvarenja prihoda u odnosu na plan za 1,5 odsto i smanjenja izdataka, u ovom periodu, u odnosu na plan u iznosu od 9,8 odstzo. Rast javnog duga zahtjeva dugoročni pristup i kontinuirani oprez u vođenju fiskalne politike, kako se ne bi ugrozila fiskalna stabilnost”, stoji u saopštenju.

Podaci o ekonomskoj aktivnosti najvećih svjetskih ekonomija u drugom kvartalu 2015. ukazuju na određena pozitivna kretanja, ali se očekuje da će globalna ekonomija imati slabiji rast.

“Krah kineske berze će imati uticaja na svjetska finansijska tržišta  i usporavanje u realnoj ekonomiji u budućnosti. Najuticajnije centralne banke svijeta i dalje su veoma oprezne kod promjena monetarne politike i mnoge su se odlučile za nastavak pomoći i u narednom periodu 2015. godine”, zaključuje se u saopštenju.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com