UNICEF: Evropa prije nego što počne zima, da zaštiti i brine o desetini hiljada djece koja traže utočište - Volim Podgoricu

UNICEF: Evropa prije nego što počne zima, da zaštiti i brine o desetini hiljada djece koja traže utočište

Evropa ima mogućnost, prije nego što počne zima, da zaštiti i brine o desetini hiljada djece koja traže utočište, saopštio je UNICEF.

„Oko četvrtina onih koji traže utočište u Evropi ove godine su djeca. Više od 106.000 djece zatražilo je azil u prvoj polovini 2015. godine, a to je za 75 odsto više u odnosu na prošlu godinu“, kaže se u saopštenju.

Kako navode iz UNICEF-a, u Evropi, mnoga djeca izbjeglice i migranti žive u pretrpanim i neadekvatnim uslovima, gdje postoji rizik od nasilja, eksploatacije i zlostavljanja.

„Mnogi spavaju na otvorenom, a kako se zima približava, zdravlje djece je posebno ugroženo raznim bolestima, uključujući upalu pluća. Samo zajedničko djelovanje na poljima zaštite i smještaja djece može da spriječi još smrtnih slučajeva i stradanja u narednim mjesecima“, navodi se u saopštenju.

Sada kada se sve više djece upušta na opasno putovanje do Evrope, kao i širom Evrope, zajedničko djelovanje i pravična raspodjela odgovornosti širom Evropske unije je, rekli su iz UNICEF-a, od suštinskog značaja.

To, dodaje se, treba da uključi uspostavljanje neophodnih mehanizama zaštite djece i njihovih porodica.

„Osnivanje bezbjednih prijemnih centara, prilagođenih djeci, u kojima je omogućen pristup zdravstvenoj zaštiti, psihosocijalnoj podršci, rekreaciji i obrazovanju. Dobijanje humanitarnih viza i postojanje više destinacija za naseljavanje za djecu i njihove porodice. Obrada zahtjeva za azil treba da bude pravovremena, i fokusirana na najbolji interes djece“, kazali su iz UNICEF-a.

To treba da uključi i ozbiljniju posvećenost preseljenju izbjeglica iz zemalja u sukobu kako bi se smanjila mogućnost da izbjeglice pribjegavaju nesigurnim putovanjima i da budu žrtve krijumčarenja ljudi i veći broj operacija traganja i spašavanja na moru i na kopnu.

Navode iz UNICEF-a, to treba da uključi i ubrzanje programa spajanja djece koja su razdvojena od svojih porodica ili su djeca bez pratnje i odgovarajući broj obučenih stručnjaka u oblasti socijalne zaštite koji mogu da brinu i pruže psihosocijalnu podršku djeci i porodicama.

„Takva vrsta zaštite je sastavni dio Konvencije o pravima djeteta, koja predviđa zaštitu svakog djeteta – bilo da je u pitanju dijete koje je napustilo svoj dom, i putuje preko mora, kopna, ili se nalazi na obalama zemalja koja su im konačno odredište“, poručeno je iz UNICEF-a.

UNICEF je pozvao međunarodnu zajednicu da se bavi uzrocima te velike seobe očajne djece tako što će snažnim diplomatskim naporima da okonča sukobe, i da obezbijedi potreban razvoj i humanitarnu pomoć u zemljama porijekla.

(Mina)

1 komentar

  1. Fantastic submit, I just given this onto a fellow employee who was doing a little investigation on this. And he in reality purchased me breakfast since I discovered it for him? smile.. So allow me to reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for taking the time to discuss this, I really feel strongly about it and get enjoyment discovering much more on this leadingic. If possible, while you turn out to be expertise, would you mind updating your weblog with additional details? It is highly beneficial for me. Two thumb up for this article!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com