KAP: Radnici nezadovoljni uslovima za rad - Volim Podgoricu

KAP: Radnici nezadovoljni uslovima za rad

Radnici Kombinata aluminijuma nekoliko godina se žale na teške uslove za rad, bez mogućnosti da koriste godišnji odmor od pokretanja stečaja 8. jula 2013. godine.

Radnik Fabrike anoda u KAP-u Radoman Minić, rekao je da rade na izuzetno štetnim radnim mjestima.

“Lično sam ljetos radio na temperaturi od 70 stepeni i to može da se dokaže i provjeri. U slučaju kad se radnik razboli, ljudi koji upravljaju KAP-om više ne računaju na njegov radni angažmani”, kazao je Minić.

Glavni rukovodilac proizvodnje, Nebojša Dožić ove navode negira i ističe da radnici te kompanije za razliku od drugih u Crnoj Gori imaju tzv. petobrigadni sistem rada, tokom kojeg, uz skraćeno radno vrijeme tri dana rade, a potom dva dana odmaraju.

Dožić tvrdi da su sa ovakvim sistemom rada radnici KAP-a relaksirani u odnosu na druge koji rade kod većeg broja privatnika.

“Umjesto mjesečne zarade od oko 190 eura u stečaju, radnici primaju oko 760 eura i imaju pravo odmora tokom vjerskih i svih drugih praznika. Godišnji odmori će se koristiti po završetku stečajnog postupka, ali moram istaći da je upravnicima rečeno da uvažavaju zahtjeve radnika koji traže slobodne dane i da niko nije odbijen”, naglasio je Dožić.

On napominje da rad u aluminijumskoj industriji nije lak, ali da nikoga ne tjeraju da radi već da je radnicima ostavljena mogućnost da napuste KAP uz otpremninu od 15.000, pa i do 20.000 eura, za pojedine zaposlene.

 

(vijesti.me)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com