NIKŠIĆ PRAJD: LGBT zajednica provocira - Volim Podgoricu

NIKŠIĆ PRAJD: LGBT zajednica provocira

Zagrijava se atmosfera u gradu pod Trebjesom uoči najavljene Parade ponosa za 18. septembar. Komunistički simboli Prajda, ali i činjenica da su za šetnju izabrali Dan oslobođenja Nikšića, mogli bi biti tačka ključanja, pišu Dnevne novine.

Osim datuma, napetost dodatno pojačavaju i simboli prvog nikšićkog Prajda, ali i poruka: “Stop fašizmu, sloboda narodu”.

I dok organizatori u poruci vide simboliku, poručujući da od iste neće odustati, sociolog Srđan Vukadinović smatra da LGBT zajednica, s namjerom da skrene javnosti, nastupa što provokativnije. Baš to, navodi on za Dnevne novine, dovodi do situacije koja nije povoljna za ostvarivanje njihovih prava.

“Sada se javlja novi problem, jer se protivnici takvog stava multiplikuju. Dobro je poznato da LGBT populacija, posebno u Nikšiću, ima puno protivnika. Sada će se sigurno uključiti i svi oni koji baštine komunističku i tradiciju radničkog pokreta i biće mnogo veće protivljenje nego što bi bilo da se nijesu koristili antifašistički slogani i simboli”, smatra Vukadinović.

Navodi i da je LGBT zajednica trebalo mnogo promišljenije da djeluje i da skreće pažnju na ono što je za nju najvažnije, poput funkcionisanja različitosti u društvu.

“Svijest se ne može mijenjati na konfliktu, tako što ćete se sukobiti sa čitavim društvom. Vjerovatno su brojne pristalice komunizma i radničkog pokreta gledale blagonaklono na promovisanje prava LGBT populacije. Sad kada se tako nešto konfrontira, onda je to suviše iritantno. Stvaranje jednog fronta protivnika neće dobro donijeti LGBT populaciji”, ocijenio je Vukadinović.

On smatra i da je za LGBT zajednicu najvažnije da na miran način pridobija što više ne svojih pristalica, već ljudi koji shvataju da je i takva različitost u društvu nešto što je normalno.

Petokraka kao simbol i slogan “Stop fašizmu, sloboda narodu” za Jugoslovensku komunističku partiju u Nikšiću je “klasična zloupotreba”. Tvrde da je krajnje nedopustivo da se u svrhu borbe za seksualna opredjeljenja koriste antifašistički slogani i simboli za koje su izginuli brojni Crnogorci braneći časno svoju otadžbinu.

“Oni kažu da koriste petokraku kao simbol slobode kao što su radili antifašisti, jer je i njima danas ugrožena sloboda. Međutim, oni ne shvataju da je jedna sloboda za ljudska prava, a druga sloboda od fašizma i borba za oslobođenje zemlje. Naša zemlja nije ugrožena ni od koga da bi oni koristili simbole i slogane antifašizma i poistovjećivali se sa narodnim herojima”, kazao je Dnevne novinr predsjednik opštinskog komiteta JKP Radislav Stanišić.

Da neće odustati od planiranih parola izričiti su u LGBT zajednici. Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević objašnjava da su nakon prvih reakcija komunista na njihovu odluku da koriste antifašističke simbole bili spremni da kompromisom dođu do rješenja. Čak i i da odustanu od petokrake. Ali, protest u Nikšiću potvrdio je da treba da ostanu pri svojoj odluci.

“Borba protiv fašizma nije stala 1945. godine i danas postoje moderni oblici fašizma koje predstavnici Komunističke partije ne vide kao takve. Nažalost, njihove izjave su pune homfobije, što jasno ukazuje da je pozadina svega toga homofobija, a ne borba za simbole. Da su oni rekli mi vas podržavamo, mi nemamo ništa protiv vaših opredjeljenja i osoba koje su pripadnici LGBT populacije i da se protive upotrebi simbola, naša stav bi bio drugačiji. Odbacujem tvrdnje da se radi o inatu, radi se o pravim vrijednostima koje antifašizam predstavlja”, naglasio je Milivojević.

U LGBT zajednici smatraju i da bi bilo domaćinski da se rukovodstvo Opštine Nikšić odazove na njihove pozive.

To što su se organizatori odlučili da na Dan oslobođenja Nikšića održe Paradu nije slučajnost. Milivojević objašnjava da se i LGBT osobe bore za slobodu samo na drugačiji način.

Dođe li do otkazivanja Prajda za 18. septembar, očekuju da na naredni termin neće mnogo čekati.

“Vjerujem da ne bi trebalo da bude znatno velikih odlaganja, osim ako ne dođe do eventualne treće zabrane. U tom slučaju ćemo morati da odustanemo jer policija ima pravo da privremeno zabrani skup”, istakao je Milivojević.

I dok pripreme Prajda uveliko traju, u toku su i bezbjednosne provjere koje će, saznajemo, biti završene do kraja nedjelje.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com