Nedostatak kadra: Anesteziologe dovodimo iz regiona - Volim Podgoricu

Nedostatak kadra: Anesteziologe dovodimo iz regiona

Zdravstvenom sistemu Crne Gore nedostaje preko 50 anesteziologa, što znatno otežava funkcionisanje zdravstvenih ustanova.

Iz Ministarstva zdravlja Danu je saopšteno da je anesteziologija, prema zvaničnim podacima iz zdravstvenih ustanova, već izvjesno vrijeme prepoznata kao deficitarna specijalistička grana. Oni ističu da uprkos tome, ni u jednom trenutku nije dovedeno u pitanje funkcionisanje zdravstvenog sistema.

„Strukturnim reformama jedan od prioriteta je permanentno obrazovanje na svim nivoima zdravstvene zaštite jer napretka u zdravstvu nema bez znanja i stručnog i edukovanog kadra. Dobrom organizacijom i planiranjem ljudskih resursa vodi se računa da pacijenti dobijaju pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Ministarstvo zdravlja sprovodi niz mjera u cilju dobrog planiranja i upravljanja zdravstvenim sistemom kako bi se obezbijedila efikasna, dostupna i kvalitetna zdravstvena zaštita građana“, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Direktor Kliničkog centra Ranko Lazović kazao je za Dan da toj ustanovi nedostaju anestezilolozi, čime je znatno teže omogućiti zdravstvenu njegu građanima. On ističe da je zbog toga u toku procedura za dodjelu osam specijalizacija iz oblasti anesteziologije.

„Trenutni nedostatak riješili smo angažovanjem anesteziologa iz okruženja, a dugoročno rješenje je upravo dodjela osam novih specijalizacija“, rekao je Lazović.

On je naglasio da to nije jedini kadar koji nedostaje u najvećoj zdravstvenoj ustanovi.

„U toku je dodjela specijalizacija i školovanje kadra koji trenutno nedostaje iz oblasti alergologije, patologije, fizijatrije, endokrinologije, reumatologije od čega je jedan broj ljekara već okončao svoje školovanje. Tražili smo i dobili podršku Ministarstva zdravlja. Dobili smo saglasnost Ministarstva zdravlja za dodjelu novih specijalizaciaa, ne samo iz oblasti anesteziologije već i iz drugih oblasti, kao i odobrenje za angažovanje ljekara iz okruženja“, ističe Lazović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com