NIJE ŠALA: Zašto u Crnoj Gori najbolje uspijevaju – jaja?! - Volim Podgoricu

NIJE ŠALA: Zašto u Crnoj Gori najbolje uspijevaju – jaja?!

Statistički podaci pokazuju da Crna Gora povećava uvoz hrane, iako država, makar retorički, računa na poljoprivredu kao jednu od najvažnijih grana privrede. Ipak, nečega imamo za ivoz, i to nije šala, radi se o – jajima!
Proizvodnja jaja u Crnoj Gori za dvije godine uvećana je 25,5 odsto, pa naša država sada nema potrebu za uvozom ove životne namirnice. U odnosu na 2012, u kojoj je u Crnoj Gori proizvedeno 68 miliona komada jaja, 2014. godine, kako je Dnevnim novinama saopštio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, proizvedeno je 85,5 miliona komada.

Zbog realizovanih i investicija koje su u toku u Ministarstvu poljoprivrede očekuju i nastavak trenda rasta proizvodnje jaja i u ovoj godini.

“Očekujemo da će krajem godine domaća proizvodnja jaja dostići nivo dnevne potrošnje. To znači da će se potrebe za uvozom ograničiti na periodične skokove prouzrokovane turističkom sezonom i vjerskim praznicima”, rekao je Ivanović.

No, nije samo u pitanju odnos uvoza i izvoza. Mnogo je važnije, kako tvrdi Ivanović, da proizvođači jaja u Crnoj Gori konstantno povećavaju standarde kvaliteta.

“Samo sa kvalitetnim proizvodima možemo izaći na regionalno tržište i uspjeti da se održimo u rastućoj konkurenciji. Zato proizvođači jaja i pilećeg mesa moraju shvatiti da moraju ulagati u sebe i svoje zaposlene, edukaciju, ispitivanje tržišta, pratiti standarde i nove tehnologije. Od svakog dana koji pametno iskoristimo danas zavise godine budućeg poslovanja”, tvrdi on

Iz Udruženje živinara Crne Gore istakli su za Dnevne novine da u odnosu na broj stanovnika naša zemlja ima veliku proizvodnju.

“Proizvodnja je možda i najveća u regionu. Sedam farmi dnevno izbaci 300.000 jaja. I to je dovoljno za Crnu Goru. Jedni deficit jaja imamo u vrijeme sezone, kao i u vrijeme Vaskrsa, kada je potražnja znatno veća. Nije to slučaj samo kod nas, ista situacija je i u Evropi. Primjera radi, u vrijeme vaskršnjih praznika proizvodnja bi trebala da bude 10 puta veća, što je nemoguće”, objasnio je predsjednik Udruženja Radovan Jovović.

Prema njegovim riječima, sve farme moraju da poštuju evropske standarde.

U farme Agromont biznismen Božidar Jokić do sada je investirao tri miliona eura, ali tvrdi da se ulaganje i te kako isplati.

“Naš kapacitet do kraja godine će biti 100.000 koka nosilja. To je oko 90.000 jaja, a u planu je za narednu godinu novo priširenje od 25.000 do 50.000 koka nosilja i da uradimo odgoj 18-nedjeljnih koka. Farma koka nosilja je isplativ posao i mi ga radimo 20 godina. I bolje je da naši građani kupuju domaći proizvod nego uvozni, tako da nam je cilj još jedno proširenje farme jer bismo njime mogli da podmirujemo oko 40 odsto tržišta Crne Gore jajima”, zaključio je Jokić.

Tajna velike proizvodnje jaja u Crnoj Gori je verovatno u tome – isplati se. To se ne bi moglo reći za ostale poljoprivredne proizvode, gde su ratari često u situaciji da ne mogu da vrate uloženo, zbog niske otukupne cene, nelojalnog uvoza i nedovoljne aktivnosti države da zaštiti domaće proizvođače.

(Volim Podgoricu/Dnevne novine)

1 komentar

  1. Superb post but I was wondering if you could write a litte more on this topic?
    I'd be very grateful if you could elaborate a little bit more.
    Many thanks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com