Radnici Boksita: Ako nas pošalju na Biro rada, mi imamo druge planove! - Volim Podgoricu

Radnici Boksita: Ako nas pošalju na Biro rada, mi imamo druge planove!

Radnici nikšićkih Rudnika boksita na današnjem zboru zatražili su hitan razgovor sa predstavnicima Ministarstva ekonomije kome bi prisustvovao i Veselin Pejović, najvjerovatnije novi vlasnik Boksita.

“Stav svih radnika je da niko neće ići na Biro rada, da svi koji su ostali budu primljeni, da se poštuju njihova radna mjesta po Zakonu o rudarstvu i Kolektivnom ugovoru koji je do sada važio za radnike Boksita. Ukoliko novi vlasnik to ne prihvata mi ćemo imati neke druge planove“, poručio je nakon zbora Ilija Đilas, predsjednik Sindikata radbika, u ime nikšićkih rudara.

Radnici se nadaju da će se Pejović odazvati sastanku kako bi sa njim precizirali broj radnika koji će ostati u Boksitima i način na koji će biti riješen status zaposlenih koji se nijesu prijavili za socijalni program, niti stekli uslov za odlazak u penziju.

Prema riječima Đilasa 108 radnika je steklo uslov za penziju ali se oni i dalje vode kao radnici Boksita jer im još uvijek nije povezan radni staž, dok se 12 zaposlenih prijavilo za socijalni program koji podrazumijeva otpremnine u iznosu od šest do 13,3 hiljada eura.

„Ostala su 192 radnika koja nemaju pravo na penziju i nijesu se prijavili za socijalni program. Stečajni upravnik Mladen Marković naredio je bio da se danas počne sa otkazima, ali sam mu juče poslao dopis da sačekamo do 22.septembra dok ne vidimo kakva će biti situacija sa novim vlasnikom i Ministarstvom eknomije. Najvjerovatnije će u toku dana odgovoriti i pristati“, kazao je Đilas.

Na tender za prodaju imovine Rudnika boksita, po početnoj cijeni od 5,39 miliona eura, ponudu je dostavila kompanija Uniprom metali iz Nikšića Veselina Pejovića, vlasnika preduzeća Uniprom koje upravlja Kombinatom aluminijuma (KAP). Pejović je uplatio depozit u iznosu od deset odsto početne cijene, a odluka o prodaji Boksita biće, kako je najavio stečajni upravnik, donijeta u narednih sedam dana, dok bi navedeni iznos trebalo da bude uplaćen u roku od 20 dana.

Vlada je nedavno donijela odluku o dodjeli koncesija za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima u nikšićkoj Župi poljskoj kompaniji Onico SA.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com