A2A odlazi iz EPCG? - Volim Podgoricu

A2A odlazi iz EPCG?

Pregovori Vlade Crne Gore sa predstavnicima italijanske kompanije A2A o nastavku partnerstva u Elektroprivredi Crne Gore EPCG i dalje su u toku, ali dogovora o nastavku saradnje nema ni na vidiku.

Četvrto po redu odlaganje pregovora nije donijelo ništa novo. Italijani su ostali pri ranijim stavovima, kao i predstavnici naše države, pa je gotovo izvjesno da kompanija A2A neće nastaviti partnerstvo sa Vladom u Elektroprivredi, saznaju Dnevne novine iz više izvora.

Krajem jula zvanično je istakao rok predviđen za dogovor naše države i italijanske kompanije A2A. S obzirom da ni treći put nije nađen zajednički jezik o ugovoru o menadžmentu za Elektroprivredu, donošenje konačne odluke je produženo za dva mjeseca. Pregovori, kako saznaju Dnevne novine, aktivno traju, ali firma A2A ne želi da prihvati uslove Vlade Crne Gore vezane za ulaganja u Elektroprivredu.

Kamen spoticanja italijanske kompanije i naše Vlade i dalje je neslaganje o gradnji drugog bloka Termoelektrane TE  u Pljevljima.

Vlada Crne Gore i dalje tvrdi da je drugi blok Termoelektrane prioritet, te da EPCG može sama da finansira gradnju jer ima znatan iznos slobodnih sredstava, a mogla bi se kreditno zadužiti.

Međutim, u italijanskoj kompaniji A2A ne slažu se sa stavom Vlade, ističući da bi za gradnju ovog infrastrukturnog projekta u Pljevljima trebalo naći trećeg partnera.

Većinski vlasnik Elektroprivrede je država Crna Gora sa 57,02 odsto akcija, dok italijanska firma A2A ima 41,7 5 odsto.

Kako sada stvari stoje, pred Italijanima se nalaze tri ponude. Prva ponuda i trenutno najmanje vjerovatna prodrazumijeva dogovor o menadžmentu i potpisivanje novog ugovora na pet godina. Ovom ponudom se podrazumij eva da se drugi blok Termoelektrane gradi iz sredstava Elektroprivrede. Drugom ponudom ugovor o menadžentu ne bi bio potpisan, ali bi A2A zadržala svoje vlasništvo, ali ne i pravo odlučivanja. I u ovom slučaju neupitna je gradnja drugog bloka TE.

Treća opcija i moguće najrealnija bila bi prodaja akcijskog udjela kompanije A2A u Elektroprivredi, ali shodno ugovorima, prvo bi akcij e morala ponuditi Vladi Crne Gore. Za našu državu to bi bila idealna prilika da povrati skoro 100-procentno vlasništvo u Elektroprivredi.

2 komentara

  1. It?s actually a nice and helpful piece of info. I am satisfied that you shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com