Prosječan avgustovski račun za struju 38,88 eura - Volim Podgoricu

Prosječan avgustovski račun za struju 38,88 eura

Povećana potrošnja uslijed visokih temeperatura, odrazila se na rekordne iznose avgustovskih računa za električnu energiju za domaćinstva, čiji je prosjek, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, 38.88 eura, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Kako su kazali, prethodnog mjeseca u Ulcinju je zabilježeno značajno povećanje potrošnje, zbog čega prosječan račun za domaćinstva iznosi 75,72 eura, a domaćinstva u Mojkovcu bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 24 eura.

“Zbog izuzetno visokih, tropskih temperatura, prethodnog mjeseca ostvaren je apsolutni rekord mjesečne potrošnje električne energije u Crnoj Gori i prvi put je zabilježeno da je maksimalna mjesečna potrošnja u ljetnjem periodu prevazišla maksimalnu mjesečnu potrošnju u zimskom. Tokom avgusta je potrošeno 209.9 miliona kilovata na sat, što je dva odsto više u odnosu na jul i jedan odsto više u odnosu na januar tekuće godine, koji  je držao primat rekordne mjesečne potrošnje. Domaćinstva su u avgustu potrošila 117.463.442 kilovatsati električne energije, što je dva odsto više u odnosu na julsku potrošnju i 10 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom avgusta prošle godine”, navode iz EPCG.

Prema njihovim riječima, račun vrijedan preko 150 eura dobiće 1,7 odsto potrošača što je 5.996 domaćinstava, dok je potrošnja od 100 do 150 eura očitana kod 2,24 odsto potrošača odnosno za 7.891 domaćinstava.

Avgustovske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobiće čak 45 odsto domaćunstava u Crnoj Gori, odnosno rekordnih 160,836 kupaca.

Iz EPCG su podsjetili da su pokrenuli akciju Podijelimo teret 3, koja domaćinstvima koja imaju dug omogućava otplatu po izuzetno povoljnim uslovima, odnosno u fiksnim mjesečnim ratama od 20 eura tokom naredne dvije godine. Potrošači koji su se akciji priključili u septembru ili oktobru 2013. godine u lokalnim jedinicama snabdijevanja mogu potpisati novi protokol za narednih 25 mjeseci, pod istim uslovima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com