Orbanov plan: Milijardama eura spriječiti ogroman priliv izbjeglica - Volim Podgoricu

Orbanov plan: Milijardama eura spriječiti ogroman priliv izbjeglica

Mađarski premijer Viktor Orban predložio je da EU da tri milijarde eura  pomoći susjedima Sirije kako bi se na taj način spriječio ogromni priliv izbjeglica.

Orban je u intervjuu za njemački list “Bild” rekao kako želi da EU da novac Turskoj, Libanu i Jordanu, prvim zemljama u koje dođu Sirijci kad napuste svoju zemlju bježeći pred ratom, prenijela je agencija AFP.

“Imam plan koji ću predstaviti liderima Evropske unije na našem sljedećem sastanku, a koji predviđa obezbjeđenje ogromne finansijske pomoć zemljama koje se graniče sa Sirijom”, rekao je mađarski premijer.

Od početka rata u Siriji, prije četiri godine, milioni ljudi su napustili tu zemlju, a mnogi od njih su našli utočište u kampovima u susjednim zemljama.

“Ukoliko je potrebno više novca, povećaćemo pomoć sve dok priliv izbjeglica ne presuši”, rekao je Orban i dodao:

“Ti migranti ne dolaze iz ratnih zona, već iz kampova iz tih susjednih zemalja, gdje su bili bezbjedni. Oni ne bježe od opasnosti, oni su već pobjegli i ne bi više trebalo da strahuju za svoje živote. Oni ne dolaze u Evropu zato što tragaju za bezbjednošću, već zato što žele bolji život nego što ga imaju u kampu. Oni žele njemački ili možda švedski život”, rekao je Orban u intervjuu za “Bild”, čiji su djelovi objavljeni danas.

Premijer mađarske vlade je, međutim, istakao da je “činjenica da ne postoji takvo osnovno pravo kao što je pravo na bolji život, već samo pravo na bezbjednost i ljudsko dostojanstvo”.

Orban je zauzeo čvrst stav prema hiljadama izbjeglica koje prolaze kroz Mađarsku i insistira na primjeni novog, oštrijeg zakona, prema kojem je ilegalni prelazak granice krivično djelo. Pored toga, povećan je broj vojnika koji na granici Mađarske sa Srbijom grade ogradu, podsjeća AFP.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com